måndag 27 oktober 2014

Helg




Hänger lite med den här sötnosen i helgen. Känner att jag behöver en hel dag i soffan med en kopp te och lättre litteratur efter mycket jobbande. Jag och katten har dock lite olika åsikter om vem det är som ska äta pizza, tydligen är det fyllning till katten och pizzabotten till Åsa som gäller.
Någon gång med ojämna mellanrum så gräver jag fram min gamla flickboks litteratur och läser igen. Nu på hösten känns det perfekt att gräva fram hela Kulla Gulla sviten av Martha Sandwall - Bergström, en riktig klassiker.

Tomma ord

Så var det dags, budget debatt i riksdagen.

Magdalena Andersson håller sitt första anförande i riksdagens kammare som Sveriges finansminister och det är ovanligt mycket folk i kammaren för att vara en torsdag utan votering. Det är klart att vi alla är nyfikna på vad det är som ska komma. Under flera år har Stefan Löfven först sagt att väljarna kommer få reda på hur regeringsallternativen ska se ut i god tid innan valet. När detta besked uteblev har vi fått höra att det kommer visa sig vilka vallöften som kommer gälla efter valet eftersom sossarna inte fick egen majoritet.




Nu har socialdemokraterna och miljöpartiet bildad regering men den stora vinnaren i årets budget är vänsterpartiet. Inte helt otippat i och för sig eftersom Regeringen måste få igenom sin budget i kammaren och inte klarar detta utan vänsterpartiets stöd. Det här är den svagaste Regering Sverige har haft på många många år.



Årets budget är ett steg tillbaka för Sverige. Ett borttagande av många bra reformner som lett till nya jobb. En budget som går från arbetslinjen till bidragslinjen.

Saknad kollega

Rusade tillbaka till mitt kontor efter dagens utskott. Hade just tänt några ljus och med skön musik i bakgrunden för att fördjupa mig i dagens stora samtalsämne, budgeten.
Då ringer telefonen och i andra änden hördes ett, Hallå Åsa sitter du i fiket som vanligt. Bara den kommentaren gör mig glad för jag vet att i andra änden finns Rune Wikström.

Det visade sig att Rune var i riksdagen och ville ses över en fika. Till mitt försvar vill jag bara säga att jag inte är i fiket jämt men en del eftersom jag gillar att sitta där och jobba. Rune är numera en föredetta kollega och riksdagsledamot och då har man ett passerkort till riksdagen för all evighet framåt.


Det är så vansinnigt roligt att träffa Rune igen. Självklart blåste jag ut mina ljus och gick för att möta Rune i fiket. Det är alltid kul med nya kollegor och hitta på nya saker men det finns vissa som lämnar ett stort tomrum efter sig och en sådan är Rune, han har alltid haft tid för mina frågor och en klapp på ryggen när livet känns hårt. Jag fick dessutom tanka honom på en massa information inför kommande skrivningar vi ska göra i kommitten nu så hans besök passade riktigt bra. Visst jag ligger en massa timmar efter med saker jag borde ha gjort men det är ju sådant vi har kvällar, nätter och helger till.

Rune och hans familj driver en trevlig restaurang ute på Möja i Stockholms skärgård, Wikströms fisk. Alla som varit där säger att det är väl värt ett besök nu under jukbordstider. Rune fiskar dessutom all fisken till restaurangen själv!

Ett steg fram och två bak

Tidigare var det med en viss form av glädje den här högen damp ner på skrivbordet. Nu känns det bara mörkt, trist och bakåtsträvande.




Årets budgetproposition överlämnas till Riksdagen av finansminister Magdalena Andersson. Den klassiska budgetpromenaden har just gjorts och den första presskonferensen är genomförd. Samtidigt som detta sker, ungefär exakt på slaget 8 så får även vi riksdagsledamöter en lunta budget levererad till våra kontor.

Själva debatten sker senare i kammaren.

Burrr

Att efter en mycket trevlig afton och allt för lite sömn kliva upp i ottan för att traska till riksdagen känns sådär ska jag erkänna. Eftersom vi velat ha ministern på besök i utskottet och detta bara är möjligt innan dagen regeringssammanträde som börjar klockan 9 blir det förmöte redan vid halv åtta tiden. Jag kommer åka från riksdagen direkt utan att komma till lägenheten så det var inte bara att komma till riksdagen tidigt utan även dra med sig allt bagage. Riktigt nöjd över att jag hållit mig borta från konjaken till kaffet igår var jag allt.

Väl på dagens utskott fick vi en dagning av ärenden som kommer upp på EU rådets dagordning. Jag kan ha en viss förståelse för att den nya regeringen inte är helt varm i kläderna ännu men att de är så dåligt förberedda på allting slår mig ständigt och så även denna morgon. Taskiga och sena skrivningar gör att vi i opposition måste kommentera. Det kan vid en första inblick se lite surigt ut men har vi bättre politik på ämnet så är det vår skyldighet att lägga fram den.

En bal på slottet

Vad är väl en bal på slottet... eller i alla fall en supé. Jo, det kan jag berätta. Det är fasligt spännande och helt underbart.

Varje ny mandatperiod bjuder kungen in riksdagsledamöter och regering till supé på slottet. Det hela är ett stort arrangemang med nästan 400 gäster, förutom bröllop och dop är det här det största arrangemanget som hovstaten håller.




Tillställningen börjar med ett divertissement som i år var en hyllning till musikens historia i Sverige, helt fantastiskt faktiskt. I år hade de placerat ut sångare i bänkraderna och att höra körsång runt omkring en fick nackhåren att resa sig på mig. Efter detta bjöds det in till en fantastisk supé, jag är oerhört imponerad över hur de lyckas hålla maten varm och servera så många på än gång. Jag fick dessutom mycket trevliga bordsgrannar så det var en mycket trevlig middag.



Efter middagen serveras kaffe och det är här etiketten ställer till det lite för oss som hade tidiga möten. Förra mandatperioden vill jag minnas att jag var på efterfest på Operakällaren men den här gången tillät inte schemat detta. Etiketten säger att den första gästen som går hem är kungen. Vår kungliga familj är dock rysligt kvällspigg och jag kom inte hem förren sent, dock väldigt glad och ödmjuk för att få vara en del av allt detta. I år rådde fotoförbud i slottet och jag han inte ta något foto av mig själv innan. Kungahuset har skrivit lite om arrangemanget på sin hemsida och där finns även en liten filmsnutt. På filmen ser ni mig gå över borggården i alla fall.

Bad boy Lukasjenko

Sedan 2005 har jag haft ett stort intresse och engagemang i Sveriges närmaste diktatur, Vitryssland. Min resa till landet 2006 gjorde inte mitt engagemang mindre utan snarare större efter att med egna ögon sätt hur oppositionen hotas och tystas för att den styrande diktaturen ska få fortsätta att styra utan kritik.
Riksdagen har ett Vitrysslandsnätverk i vilket jag självklart ingår. Tiden räcker inte till för att hålla sig helt uppdaterad på vad som händer i landet men ibland ges tillfället och så en mulen onsdag i Stockholm. Min kollega Christian Holm har ett djupt engagemang för friheten i Vitryssland och han är ordförande för Riskdagsnäteverket, vi har haft den stora förmånen att få besök av Ales Bjaljatski.

Herr Bjaljatski är människorättsaktivist i Vitryssland och efter att nyligen blivit släppt ur fängelse gör han en snabb visit i Sverige. Dagen till ära kan du läsa hans mycket intressanta debattartikel i SvD här. Tyvärr var det inte så många som tog tillfället i akt att lyssna på det mycket intressanta föredag som hölls i riksdagen. Inte helt oväntat var det inte många från vänsterkanten på plats. Det är svårt att kritisera Ryssland har vi börjat förstå. På Fotot ses Caroline Syber (KD), Mr Bjaljatski, Christian Holm (M) och jag.
Till sin hjälp var även Martin Uggla med som tolk, han är även medförfattare till den artikel jag refererar till. Jag passade på att ställa en fråga om hur framtiden ser ut för folket i Vitryssland. Finns det möjlighet för en opposition att växa när den hela tiden hotas och kvävs av den styrande regimen. Till min glädje ser prognosen positiv ut även om det kommer att ta tid. Viktigt är att Europa och resten av världen fortsätter att ställa krav på Ryssland och fortsätta sin bevakning av Ukraina. Landet som kommer att spela en stor roll för Vitrysslands framtid.

OSSE

Den här mandatperioden har jag förutom utskottet fått ett annat roligt uppdrag i riksdagen. Jag ingår nu även i OSSE delegationen och får jobba lite extra med fred och frihet i världen. OSSE står för Organisationen för Säkerhet och  Samarbete i Europa.

Första mötet för den moderata delegationen i svenska OSSE var en liten introduktion till det arbete som kommer ske under mandatperioden. Det är en rad av valövervakningar som ska göras och att få följa med på någon av dessa ser jag särskilt fram emot. Lite mer om OSSE kan man hitta i det här betänkandet eller på den här hemsidan.

Inte som det var tänkt

Jag borde ha varit i Västerås i onsdags eftersom det var landstingsfullmäktige. Men det blir inte alltid som det är tänkt. En fullspäckad dag av möten i Riksdagen blev det istället. Det är inte helt lätt med dubbla uppdrag alla gånger men jag får göra det bästa av situationen.




Den här veckan har jag PRAO Hanna på besök i riksdagen och hon får hänga med på det som går under veckan. Det är mycket som händer den här veckan och jag borde verkligen ha suttit mer på mitt kontor än jag gjort.



Kommitté möte med moderaterna i Miljö- och jordbruksutskottet blev Hannas första möte och jag är inte helt säker på att hon tyckte att det var lika kul som jag hela tiden. Vi har börjar dela upp arbetsuppgifterna i utskottet mellan oss och till min glädje kan jag meddela att jag kommer fortsätta arbeta med livsmedel, lantbruk och djurskydd. Till min portfölj kommer nu även renskötsel.

onsdag 22 oktober 2014

Lära känna varandra

Samma gamla miljö- och jordbruksutskott men med en massa nya ledamöter. Vi är faktiskt bara
fem ledamöter kvar i utskottet av de 17 sedan förra mandatperioden. Självklart är det många kända ansikten som satt i andra utskott förra perioden men det är även en hel del helt nya ledamöter.

Kansliet ordnade ett litet mingel igår med ordinarie ledamöter, ersättare och all kanslipersonal. Tippspromenad och välkomsttal avlöste varadra mellan trevlig samvaro, ett mycket trevligt sätt att påbörja den nya mandatperioden.

måndag 20 oktober 2014

Lång dag och sen kväll

Ögonen börjar snart gå i kors och kroppen börjar bli sen. Jag har äntligen kommit hem nu men jag sitter fortfarande uppkopplad och jobbar.
Vi är inne i en intensiv period just nu och det är inte helt lätt att få ihop allting. Ikväll var jag egentligen trippelbokad och det fungerar helt enkelt inte.

Det har varit väldigt mycket att göra med adoptionscentrum den senaste tiden och åsikterna går ibland isär. En styrelsens uppgift är att styra och leda, fungerar inte det så får medlemmarna avgöra hur framtiden ska se ut. I det skedet befinner vi oss just nu och styrelsen har därför kallat till extra förbundsmöte innan jul. Jag blev just uppringd av valberedningen där jag fick frågan om jag ställde upp för omval. Efter noga övervägande den här sommaren och hösten har jag nu meddelat valberedningen och på såhär sätt även offentligt att tiden inte räcker till och jag kommer prioritera politiken framöver. Det känns naturligtvis jättetråkigt att meddela detta, jag hade velat göra mer för barns rätt till familj men just nu finns mitt engagemang och tid inom politiken. Det kan hända att jag kommer tillbaka men allt har sin tid och min tid för AC är inte nu.

Inte så glam



Efter dagens viltförvaltningsdelegation har jag tillbringat dagen och kvällen här, på partiexpen i Västerås. Dagens möten har avlöst varandra och det var ingen ide att cykla hem emellan. Tur man är lite förberedd och hade dubbla matlådor med sig. Inte så glammigt som jag hade önskat men mättande, effektivt och billigt. Inte dåligt det inte.

Hur många vargar och var

Intressant möte med länets viltförvaltningsdelegation. Det är dags för oss att ta länets förvaltningsplan men det är svårt. Dels har vi lite olika (och vissa lite konstig) syn på det beslut som ska tas utifrån hur lagstiftningen ser ut och dels har inte vårt kära naturvårdsverk satt ner foten ännu.
.
Jag förstår att det är svårt för verket att sätta ner foten direkt efter ett val som kommer med ny politik och nya ingångsvärden. Det är dessutom extra svårt när vi har en minister som Gustav Fridolin som varit ute i media efter att han blivit minister och yrat om att det inte blir någon licens jakt i vinter utan att ha hela regeringen med sig ännu. Det kommer inte bli lätt för viltförvaltningen att ta beslut framöver och det kommer inte att blir lätt för det nya regeringen när socialdemokraterna måste köpslå minsta lilla beslut med miljöpartiet framöver.

Oväntad kväll


Trött och frusen efter en allt för lång dag med allt för många socialdemokrater hade jag precis somnat i soffan med datorn på magen.
Vem ringer om inte världens bästa partiombudsman som tycker det är dags för en liten after work. Tack Erica, precis vad jag behövde.


Samverkan

Tillbringade fredagens förmiddag i vackra Färna utanför Skinnskatteberg tillsammans med länsstyrelsen. Vår landshövding bjuder några gånger per år in länets alla kommunstyrelseordföranden, landstingsstyrelsens ordförande samt länets alla riksdagsledamöter till samverkansmöte.
Den här gången, första mötet efter valet kändes det som som ett internt möte hos socialdemokraterna. Detta är ett resultat av valet då alla Västmanlands kommuner, landstinget och regeringen blev helt röd. Tråkigt men nu gäller det att driva en aktiv opposition för detta på alla tre nivåer.
Dagens möte kom mycket att handla om invandring och den svåra situation många kommuner i länet befinner sig i eftersom migrationsverket valt att placera många asylsökanden i länet kommuner.

Första fullmäktige

Ny mandatperiod och ett nytt landstingsfullmäktige.
Jag får en ny plats i fullmäktige och tar över Staffan Angers gamla stol. Staffan har inte varit landstingsfullmäktigeledamot men han har och är kommunfullmäktigeledamot i Västerås och det är där även landstinget i Västmanland har sina fullmäktigemöten.
Första fullmäktige var ett rent valmöte och ganska kort där nya landstingsråd, revision och liknande skulle väljas. Socialdemokraterna och miljöpartiet fortsätter i majoritet tillsammans med vänsterpartiet. Vi fortsätter i opposition.
Sverigedemokraterna har växt och går från fyra till åtta mandat i fullmäktige, tyvärr började de sitt första fullmäktige med att ha två stolar tomma, inte en bra början.

Planering


Det blir väldigt mycket planeringsmöten just nu i alla möjliga olika konstelationer för att förbereda den kommande mandatperioden. Här sitter vi i den nya kommiten för miljö- och jordbruksutskottet och planerar lite för livet i opposition.
Vi är bara två moderater kvar i utskottet och hela Alliansen är ny så det kommer bli helt nya förutsättningar för oss. Vi vet inte riktigt vem som kommer ansvara för vilket område ännu så jag vet inte var mitt fokus kommer ligga det kommande året.

Intensiv start

Om jag minns tillbaka fyra år så var jag och flera kollegor nyinvalda i riksdagen och gick runt och visste inte riktigt vad vi skulle göra. Nu fyra år senare är situationen något helt annat. Till att börja med är jag inte ny längre och har ett inarbetat schema och vet vad jag ska göra. Dels är situationen helt annorlunda nu i opposition.

Utskottsarbetet har dragit igång på en gång, jag vill minnas att det inte drog igång riktigt så här fort för fyra år sedan men jag kan ha fel. Vi i Miljö- och jordbruksutskottet har dessutom en hel del ärenden som är EU intensiva och med ett nytt Europaparlament är det mycket att göra redan nu. Vi har redan haft två överläggningar med våra nya ministrar inför stundande jordbruks- och miljöråd.

Det har inte varit helt lätt att hinna med bloggen igen, dessutom strular min uppkoppling via telefon och paddan. Men nu försöker jag igen.

onsdag 15 oktober 2014

Nomineringsmöte

Lyckades komma en hel timme för tidigt till kvällen nomineringsmöte med landstingsgruppen. Det är i och för sig bättre att vara för tidig än för sen men jag hävdar bestämt att det fortfarande är lite för mycket som händer i mitt huvud just nu.

Kvällens nomineringsmöte är spännande. Vi ska tillsätta alla uppdrag för moderaterna i landstingsgruppen och det finns som tur är fler kandidater än vad det finns uppdrag. Att sitta i valberedningen är ingen dans på rosor när pusslet första ska läggas och sedan kandidaterna meddelas. Det finns en helhet att ta hänsyn till som bara valberedningen känner till och alla är inte helt nöjda med resultatet.

Vi befinner oss i opposition fyra år till och då gäller det att bygga ett lag av hungriga och duktiga politiker. Det ska granskas och ifrågasättas samtidigt som tiden för politikutveckling måste till. Ja, det är lite som i riksdagen nu.
Jag själv kommer sitta kvar i landstingsfullmäktige fyra år till och för att hinna med riksdagsuppdraget så har jag inte aspirerat på någon tyngre post i landstinget. Jag kommer dock fortsätta i viltförvaltningsdelegationen och det känns roligt. Det är dessutom ett sätt att kunna knyta samman rikspolitiken med det lokala.

Soffhäng

Jag känner att kroppen behöver vila, det är mycket nytt nu och det finns en underliggande trötthet efter valrörelsen som fortfarande inte riktigt har lagt sig ännu. Det är otroligt mycket nytt i riksdagen just nu och ett mindre parti innebär minskat antal ledamöter och personal, vi som är kvar får helt enkelt mer att göra. Jag försöker att sortera bort saker ur kalendern och hålla mig till det allra viktigaste men det är inte så lätt. Det är så mycket som är viktigt och roligt.




Jag har småjobbat lite den här helgen men i ärlighetens namn har det blivit mycket soffhängande. Jag har hunnit läsa en massa böcker och tidningar som jag tidigare inte hunnit med. Jag har klappat halvt ihjäl min stackar lilla katt, även om har inte verkar ha tagit jättemycket skada av det. Jag har hunnit städa och röja ett förråd och lagat massor av mat. Skönt att få bara vara ett tag.

fredag 10 oktober 2014

Tråkigt besked

Det förhandlas över alla sveriges kommuner och landsting just nu eftersom valresultatet ser ut som det gör i nästan hela Sverige. Det finns en mängd oklara majoriteter på många håll.

I Västerås vill inte socialdemokraterna ha med vänsterpartiet och har försökt flörta med borgligheten iställlet. I morse kom dock beskedet att Västerås nya styre består av S, MP, C och KD. Hade jag varit center eller kristdemokratisk väljare hade jag idag kännt mig mycket besviken över att min röst gick till socialdemokraterna istället för till Alliansen.
Hur det här sammarbetet kommer gå över tid vet vi inte men jag är rädd för att väljarna kommer straffa ut både C och framför allt KD i nästa val.
VLT skriver mer efter dagens presskonferens här.

Nu är vi igång


Jag minns mitt första utskottsmöte i miljö- och jordbruksutskottet med skräckblandad förtjusning. Vårt första ärende var inför ett kommande jordbruksråd och Eskil Erlandsson skulle åka dit och förhandla om fiskekvoterna på torsk i Östersjön. Vi hade fått våra handlingar ett knappt dygn i förväg och alla bilagorna kom på engelska. Jag satt halva natten kallsvettig med en gammal skolaatlas för att översätta och förstå det jag inte begrep.
Vårt första riktiga möte med det nya miljö- och jordbruksutskottet hölls i torsdags morse. Funderade lite på om tiden stått stilla. Mandatperiodens första möte handlade nämligen om torskbestånden i Östersjön men den nya landsbygdsministern heter Sven Erik Buscht.
Den här gången är jag dock inte lika kallsvettig. Jag vet vad det handlar om och jag har hunnit förbereda mig inför mötet. Dock kom de svenska ståndpunkterna väldigt sent inför mötet och skrivelserna var väldigt svaga. Nu måste man dock ge den nya ministers lite tid att komma in i alla sina ärenden och han var väldigt ödmjuk inför Alliansens samlade förslag som skulle kunna göra skrivningarna både vassare och bättre för torsken i Östersjön.
På bilden här ser ni det nya utskottspresidiet bestående av Matilda Ernkrants (S) som fortsätter som ordförande och Lena Ek (C) som nu är vår nya vice ordförande i utskottet. Jag saknar mina tidigare kollegor massor men det kommer nog bli bra det här.

Matorgie




Det är ingen dans på rosor att sitta i opposition så här i början kan jag meddela. Det är så mycket som är nytt hela tiden och eftersom partiet backade i valet så följer en neddragning av personalen som inte alls är rolig.
Att dessutom mentalt ställa in sig på opponering är lite som motsatta tvärtemot världen. Regeringen är inte längre vår regering utan vår regering är numera den förra regeringen... det kommer ta ett tag det här.
Men inget ont som inte har något gott med sig. Det är på sätt och vis roligare att vara i opposition, nu kan vi driva politiken ännumera framåt och vi som ledamöter har ett större spelrum. Jag sitter och skriver för fullt på mina motioner och interpellationer just nu.

Alla mina kollegor befinner sig i samma tillstånd just nu. Vi är inte många som har suttit i riksdagen under oppositionsåren så det är mycket som är nytt. Moderaterna hade sin stora generationsväxling inför valet 2006 då Alliansen hamnade i majoritetsställning. Vi var ett gäng som avslutade kvällen med en koreansk middag i centrala Stockholm. Skönt att få lämna datorn och komma ut ur huset en sväng.

Partiledardebatt

Vilken konstig känsla att mannen som varit statsminister nu är oppositionsledare och gör sin sista partiledardebatt i riksdagen.

Mandatperiodens första partiledardebatt var inte som den brukar vara. Fredrik Reinfeldt summerade sina 25 år i politiken med glädje, alvar och en stor sorgsenhet över vad som händer med Sverige. Alla andra partiledare replikerade genom att tacka Fredrik för hans tid i politiken och överräcka en gåva.

Först efter detta lite sorgliga moment kom själva partiledardebatten igång och det kändes lite blä faktiskt. Det tog sig aldrig och den nya regeringen har inga konkreta förslag eftersom de inte lagt sin första budget ännu eller för den delen presenterat några konkreta förslag på vad de kommer att göra. Nu ljuger jag, de har haft en gemensam presskonferens med vänsterpartiet där de bryter upp friskoleuppgörelsen och tillsätter en utredning om hur vinster i välfärden ska stoppas.

Anni Lööf var klart vassast i debatten medan Stefan Löfvens hånleende och nedvärdering av Kristdemokraternas Göran Hägglund kändes väldigt unken och pampig. Det kommer bli fler politiska möten av det här salget framöver. Det är en historiskt svag regering som kommer vara tvungna att komma överens med vänsterpartiet för att få igenom någonting. Antagligen kommer det inte heller så många beslut under perioden eftersom de helt enkelt inte kan komma överens.

Nya kontoret


Ny mandatperiod och nya storlekar på riksdagsgrupperna gör att flyttcirkusen på riksdagen är enorm. Det finns så klart en ambition av att partigrupperna ska hållas samman och både moderaterna och socialdemokraterna har långa traditioner i riksdagshusen. Samtidigt har det kommit till ett parti som dessutom blivit dubbelt så stort och gamla lokaler måste renoveras.

För min del betyder det att jag fortfarande är kvar i ledamotshuset men i ett nytt kontor på en ny våning. Jag har fått ett mycket större kontor och det kan bero på att jag gör min andra period eller att alla kontoren på min våning är lika stora!

Jag försöker boa in mig lite i taget men det finns fortfarande en del möbler i kontoret som jag inte vill ha. Idag finns alla handlingar i datorn och mängden bokhyllor jag har på mitt nya kontor talar om en svunnen tid innan läsplattan och internets storhetstid. Jag har en hel del böcker jag med eftersom jag tycker om att läsa men bokhyllorna jag ska ha kvar vobblar oroväckande och jag vågar inte ställa in böckerna innan någon skruvat dem i väggen.  Ett tag till lever jag därför i mina kartoner.



Ätligen vald

För att riksadgsarbetet verkligen ska komma igång har vi med spänning väntat på beslutet om vem som ska sitta i vilket utskott. Vi moderater klubba igenom detta redan förra veckan på ett internt möte men det spelar ju så klart stor roll vilka fler det är som ska sitta i utskottet från de andra partierna.
Det är extremt sällan jag är morgonpigg men den här morgonen var jag uppe tidigt och han till och med dricka kaffe i lägenheten innan det var dags att gå till riksdagen.
Kändes lite olustigt i kammaren när Björn Söder (SD) klubbade för första gången. Han skötte den delen av uppdraget utan anmärkning men det känns olustigt att ha en talman som uttalat sig negativt om både invandrare och homosexuella.

Det var några nyheter i utskottsplaceringarna, det är flest förändringar hos socialdemokraterna och miljöpartiet eftersom många ledamöter nu har blivit ministrar. I Miljö- och jordbruksutskottet har ingen blivit minister men det är många tidigare ledamöter som redan i våras annonserade att de inte skulle komma tillbaka. Vi är bara fyra stycken kvar från det gamla utskottet och det är lite trist. Det har dock kommit in många nya ledamöter som säkert kommer bli väldigt bra.
Utskotten träffades direkt efter valen i kammaren för att konstituera sig. Jag får ha kvar min gamla skylt och min gamla skylt och det känns tryggare än att många kollegor tittar på mig och ser mig som senior i gänget.
VLT uppmärksammande det hela här. (det är verkligen synd att våra lokala tidningar har så lite bevakning över vad som händer för länets riksdagsledamöter, det gör att välsmanlänningarna inte får den information de behöver inför kommande val och demokratiavgörande.

Festkväll






Taiwan firar 103 år med ett sedvanligt kalas i Stockholm. Eftersom jag tycker att Taiwan borde bli en självständig stat var det naturligt att vara med.
Många borgerliga kollegor och en hel del ambassadörer och diplomatfolk på plats under kvällen. Ett trevligt sätt att inleda riksdagsåret.

lördag 4 oktober 2014

Regeringsförklaringen

Äntligen dags för regeringsförklaringen och Stefan Löfvens val av ministrar i sin regering. Det är alltid oerhört spännande att höra vilken politik som ska drivas under den kommande mandatperioden och vilka ministrar som ska vara ansvariga för vad.
I år är det extra spännande eftersom Löfven sagt att politiken kommer i god tid innan valet och sedan sagt att det får vi se och nu senast att det är upp till förhandlingarna med miljöpartiet. I media har vi under en hel vecka fått reda på lite om hur förhandlingarna går och vilka frågor de kommit överens om. Eftersom miljöpartiet blev så litet har de inte så stark förhandingsmakt, men å andra sidan är socialdemokraterna helt beroende av dem för att kunna bilda regering. Jag tror att det är väldigt många väljare som kommer bli väldigt besvikna över resultatet och för alla er som röstade på SD för att ni var missnöjda, känns rätt bortkastat nu va?

Det var en intressant regeringsförklaring. I sin helhet så kan de läsas och ses här.
Löfven lyckas få med nästan alla politiska ämnen som finns i sin regeringsförklaring, temat är allt till alla. Det han missade var vart jobben kommer ifrån och vem som skapar dem. Inte en enda gång nämnde han ordet företag eller näringsliv. Den bärande principen är att vi nu går in i en mycket dyr sysselsättningsfas där fokus ligger på att gömma arbetslösheten istället för att skapa förutsättningar för fler jobb.

Vi gjorde en liten lista på allting som Löfven lovat i sin regeringsförklaring och utgiftssidan  blir ruskigt lång. Den enda inkomstkälla han nämnde var en vägslitageavgift. Tidigare uppgifter från framförallt socialdemokraterna var ett borttagande av både sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och sänkningen av restaurangmomsen, nu ser det ut som om dessa båda av Alliansens satsningar blir kvar och det fattas därför en stor bit av regerings finansiering.
Vi kommer ta bort fas 3 och ersätta det med Löfvens hittepå traine platser som företagarna inte vill ha. Taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre gränsen tas bort...känns detta igen som gammal socialdemokratisk politik som väljarna valde bort 2006.
Det tillsätts ett antal kommissioner, utredningar och översyner på en rad områden. Jag misstänker att detta är ett sätt att gömma de olikheter som råder mellan S och MP.
Det finns även en liten del i regeringsförklaringen som få talar om. För att regeringsförklaringen sedan ska kunna bli en budget som går igenom i riksdagens kammare måste regeringen få stöd av vänsterpartiet. Annars finns det en risk för regeringen att Alliansens budgetallternativ går igenom.

Efter regeringsförklaring lästes listan på regeringens statsråd upp. Det kommer bli en vansinnighet stor regering med 24 statsråd.
Inte helt oväntat blir Magdalena Andersson ny finansminister och Åsa Romson vice statsminister. Sveriges nya utrikesminister heter Margot Wallström och den nya försvarsministern heter Peter Hultqvist.
Ny miljöminister blir Romson och ny landsbygdsminister heter Sven-Erik Bucht. Intressant med landsbygdsministern är att han inte får ett eget departement utan ligger under miljödepartementet för att efter nyår gå över till näringsdepartementet. Inom portföljen miljödepartementet ligger nu även energifrågorna. Både miljödepartementet och Näringsdepartementet kommer få stora portföljer och väldigt breda ansvarsområden.
Jag har en olustig känsla av att rovdjurspolitiken kommer hamna under miljödepartementet på sikt.
Hela listan på våra nya ministrar hittar du här. Det kommer dessutom lite nya intressanta uppdrag som framtidsminister och en minister som ska se över hur kommunerna hanterar välfärden. Jag trodde vi hade kommunalt självstyre i det här landet men så kanske det inte kommer vara framöver.

Hur riksdagen nu kommer att dela upp dessa ansvarsområden får vi se. För oss som sitter i miljö- och jordbruksutskottet blir det troligtvis förändringar på sikt. Jag kommer förresten att vara kvar i samma utskott om någon undrade.

Val av Statsminister


Val av statsminister i kammaren. Första knapptrycket för mandatperioden blev på den gula knappen, avstår. Vi i moderaterna och alliansen har varit väldigt tydliga med att största blocket ska få bestämma vem som blir statsminister. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp och därför väljer vi att avstå vid omröstningen. Så gjorde förvånansvärt även vänsterpartiet som tydligt förkunnade i kammaren att de nu går i opposition. Sverigedemokraterna valde att rösta emot.
Socialdemokraterna har haft ett väldigt högt tonläge i valdebatten, ja under hela förra valrörelsen där de hånat Alliansregeringen för deras minioritetsstyre. Nu kan vi konstatera att sittande statsminister aldrig haft så dåligt stöd av riksdagen som Stefan Löfven. Det ska bli ruskigt spännande att se hur de kommer hålla ihop den här regeringen. Själva regeringsförklaringen dröjer ytterligare eftersom de tycks ha det lite svårt att få ihop det hela.

Nu vet jag






Jag har känt mig riktigt hängig och haft konstant ont i huvudet efter valet. Det har liksom aldrig riktigt brutit ut och blivit något av det hela för att sedan ta slut. Nu har jag fått svaret. Jag har bihålleinflamation igen. Massor av avsvällande och smärtlindrande ska ta död på detta utan att jag behöver penicillin den här gången. Redan efter ett dygn måste jag nog erkänn att jag mår mycket bättre och huvudvärken är nästan helt borta!

Riksdagens öppnande

Äntligen dags för riksdagens högtidliga öppnande. Min nya plats och stol i riksdagen är nummer 309. Jag har egentligen bara flyttat en stol i kammaren så det spelar inte så stor roll. Principen i Sveriges riksdag till skillnad från andra parlament är att vi inte sitter partigruppsvis. Vi sitter länsvis och sedan i en bestämd ordning. Det är först invalsåret och sedan åldern som avgör i vilken ordning ledamöterna sitter.
Riksdagens högtidliga öppnade håller på hela dagen även om inte alla delar berör alla. Först är det en frivillig gudstjänst i storkyrkan stor Svenska kyrkan bjuder in till, det är inte alla som går på den här men jag tycker det är trevligt.
Efter kyrkan går alla ledamöterna in genom riksdagen gamla huvudentre uppför den kända gröna trappan mellan Sveriges alla landskapsfanor.
Väl inne i kammaren hålls en ceremoni där Konungen förklarar riksmötet för öppnat. Det är lite musikunderhållning i kammaren och i år stod Peter Jöback för detta. Hela programmet kan du läsa om här.
Kvällen bjöd som vanligt på underhållning. I år blev vi inbjudna till Stockholm konserthus där kungliga filharmonikerna häll en fantastisk konsert för oss. I år följde Roger med mig hela dagen och här är en bild innan kvällen konsert på oss. I bakgrunden ser ni balkongen och det tumma utrymmet skall strax fyllas av kungligheter som självklart kommer in sist av alla.


fredag 3 oktober 2014

Tack familjen

Dagen innan själva riksdagsöppnandet så har vi en liten tradition inom den moderata riksdagsgruppen och det är tackfesten.
Våra familjer och anhöriga får stå ut med rätt mycket under en valrörelse när vi är ute och försöker göra världen bättre. Det här ett sätt för riksdagsgruppen att säga tack till våra anhöriga för att ni alltid ställer upp och står ut med oss.

Anna Kindberg Batra håller här ett litet tacktal till våra anhöriga. Den här lilla festen brukar vara väldigt uppskattad och så även i år. Själv måste jag passa på att tack alla de mina som inte var med under första riksdagsveckan. Tack för att ni finns där och tack för att ni ställer upp!

Upprop och SD strul

Då var det dags, riksdagen smygöppnas med upprop av alla nya ledamöter. Kul att vara i kammaren igen, det känns som evigheter sedan.
I år har jag bestämt mig för att verkligen njuta av riksdagsöppnandets första vecka, förra gången var jag så nervös att jag inte kommer ihåg så mycket. I år vet jag var jag ska stå och hur jag ska gå, jag är inte heller så nervös för vad jag ska säga eller vad jag ska ha på mig. Det är helt enkelt inte mig media fokuserar på och det är okej att göra fel för att sedan bli bättre.
Efter uppropet som görs av riksdagen gamle talman Per Westerberg så är det dags för nytt talmansval. Det ska väljas en talman och tre vice talmänn. Detta görs enligt en gammal praxis där de väljes i ordning efter sitt partis storlek. Eller efter hur stor riksdagsmajoriteten är.
Nu blev det så att vänsterpartiet inte ville välja in Björn Söder (SD) som andre vice talman utan att visa sitt missnöje mot detta. De hade ingen egen kandidat utan ville bara vissa sitt missnöje med att väja en talman som är rasist genom att kunna rösta blankt.
Skulle det vara så att två kandidater stod mot varandra så hade utfallet blivit annorlunda och jag hade kanske röstat annorlunda. Men nu stod valet mellan att rösta aktivt på SD eller på en blank valsedel och då är valet enkelt för mig, jag röstar blankt.

Nu ser riksdagsordningen sådan ut att en talman måste väljas med 50 procent majoritet i kammaren annars måste valet göras om. Inte helt oväntat fick SD mindre än 50 procent av rösterna och valet var tvunget att göras om. Detta skedde sedan tre gånger och efter det så väljes den kandidat som har flest röster. Alltså blev Urban Ahlin (S) Sveriges nya talman, Tobias Billström (M) förste vice talman, Björn Söder (SD) andre vice talman och Esabelle Dingizian (MP) som tredje vice talman