tisdag 25 februari 2014

Mötesrally

Det blev ingen långluncher idag utan jag har kastat mig från det en mötet till det andra idag. Han dock in i matsalen och tryckte i mig något som smakade uselt.


Har tagit mig till miljödepartementet nu och Statssekreterare Flanking berättar om aktuella frågor.
Regeringen kan till exempel presentera en gemensam syn på klimatet och vilka frågor Sverige ska driva inom ramen för EU samarbetet på SvD brännpunkt idag!

Utbildning på utskottet

Chefen hade laddat kaffebryggaren inför dagens morgonmöte. Min rosa Muminmugg hänger allt med fortfarande.


Idag hade vi ett ovanligt snabbt möte med utskottet. Vi har vetat detta sedan tidigare och därför har utskottet idag ytterligare en utbildning i den digitala mötestjänsten. Jag tyckte att vi fick den nyss men nu är det dags för uppdatering redan!





Hur lyckade jag?

Igår var jag inbjuden till nätverket HERA, ett kvinnligt karriärsnätverket för att berätta om min resa till riksdagen och de vägval jag gjort i livet.


Det är inte helt enkelt att summera ihop sitt liv på 40 minuter. Jag skulle dessutom inte prata politik utan mer ställningstaganden jag gjort vid vissa skeden i livet.
Jag tyckte det var riktigt roligt och jag lärde mig nya saker om mig själv, hoppas ni i HERA fick ut något av det hela också. Tack för bilden Erica!


Vattendomar och strandskydd

Igår träffade jag representanter från i Mälardalen för att lära mig mer om vattendomar lokalt.
Enligt förslag så ska alla vattendomar prövas om igen eftersom det inte inte är gjort sedan 40-talet och detta får konsekvenser för hur landskapet och hur människor bor idag.


Vi behöver dessutom ta hänsyn till hur människor kommer bo och bruka marken i framtiden. Brukande av mark och byggnationer är något som varit på tapeten politiskt några veckor nu och en intressant fråga att diskutera. Behöver det vara en motsättning av brukande och boende...
Enligt mig nej, men man måste fundera lite extra vid varje unikt beslut. Inget ställe är det andra likt helt enkelt och då går det inte att ta beslut som kommer passa överallt i vårt land. Men plats att bygga har vi i Sverige och det behöver vi!


Regeringen gjorde en helt ny lagstiftning 2006 på strandskyddsområdet och syftet från lagstiftarens sida var att underlätta byggnationer och göra strandskyddslagstiftningen enklare. Nu har det inte blivit så i praktiken och det är riktigt olyckligt. Med anledning av detta ser vi nu övre lagstiftningen igen och har som ambition att förtydliga lagstiftarens mening.


lördag 22 februari 2014

Kandidatutbildning

Eftersom solen har lyst idag hade det så klart varit skönt att vara ute och kampanja men solen skiner även inomhus idag. Vi har fyllt en hel sal med Moderata kandidater till riksdags, landstings och kommunvalen i Västmanland, vi är här för att utbilda och tagga oss införa valen.
Vi håller till i Ramnäs ett ställe där vi har varit många gånger förr och lär komma tillbaka till igen för att det fungerar så bra. Jag är inte med för att prat själv idag utan som kandidat till riksdag och landsting. Även en gammal riksdagsledamot som jag behöver kunskap eftersom politik byggs av att se samhällsproblem och skapa lösningar.

Var är pengarna?

Det är valrörelse och det märks. Stefan Löfven har ju kommit undan granskningen väldigt länge genom att inte berätta någonting alls om socialdemokraternas politik. Men nu plötsligt händer det och det kommer förslag efter förslag från Sveagatan 68 som är helt ofinansierade.
Det som är intressant är att statens pengar och budgetramar läggs i Sveriges Riksdag och där presenterar vi våra olika förslag för varandra i budget motioner. Socialdemokraternas budget motion stämmer inte överens med vad Stefan Löfven föreslår från partikansliet på Sveavägen och det är synnerligen intressant när han aspirerar på regeringsmakten i Sverige.
Därför känns det väldigt relevant att precis som Tom Cruise i filmen Jerry Maguire ställa frågan #showmethemoney Stefan Löfven försöker göra det lätt för sig och säger att allting kommer finansieras via borttagandet av det femte jobbskatteavdraget men när vi räknar lite på Sveavägens vallöften så stämmer det inte, det fattas fortfarande 10 miljarder i finansiering!

Valfokus seminarium

Organisationen står förbered för valrörelse nu och då gäller det att hela tiden lära sig det senaste och dessutom analysera varför vi tror på det vi gör.
Moderaterna i Västmanland anordnar just nu valfokusseminarium för våra medlemmar. Torsdagskvällen ägnades åt det stundande Europaparlamentet, det vill säga Sveriges andra riksdag. vi fick först träffa och lyssna på partiets nya analyschef Per Nilsson som med hjälp av statetisk kan förklara precis vad som helst. En hjärna och analytisk förmåga jag bara kan drömma om. han har dessutom förmågan att göra de mest komplicerade saker pedagogiska.
Sedan fick vi lyssna på Carl-Oskar Bohlin som är en partiets toppkandidater till Europaparlamentet. Han driver dessutom en kandidatur som är lättförståelig, Europa ska jobba och inte söka bidrag.
Efter en mycket lång dag med stora och små frågor är det riktigt skönt att komma hem till mitt nystädade hem ( tack RUT ) och sjunka djupt ner i soffan och sakta somna med fjärrkontrollen i handen...ytterligare en glamorös kväll i mitt liv.
Mer om RUT reformen har till exempel Susanne Henning från Arboga skrivit mer om här.

Republiken Cypern

Ibland känns utrikespolitiken mer fjärran än andra dagar men med tanke på vad som händer i vår omvärld just nu så är den högst relevant. Demokrati och fred spelar roll, jag tänker framför allt på Ukraina och Syrien just nu.
Jag har skrivit flera gånger om att jag är medlem i flera av riksdagen vän föreningar både för att lära mig mer men också för att stötta saker jag tror på. Den här veckan har jag hunnit med både Indiens ambassadör och under torsdags eftermiddagen en fika med Cyperns ambassadör som ville träffa mig.

Jag har inga egentliga kopplingar till Cypern alls mer än att deras relation till EU och närheten med Turkiet och Syrien är intressant just nu. Jag träffade Andreas Kakouris i riksdagsfiket och han under en timme avhandla ett antal olika ämnen som intresserar oss båda.
Den pågående konflikten mellan Grekland och Turkiet pågår hela tiden och är både historiskt och ekonomiskt komplicerad. Situationen måste lösas om Turkiet över huvudtaget ska vara aktuellt som medlemsland i union utöver deras problem med att respektera mänskliga rättigheter.
Cypern låg strategiskt till när omvärlden reagerade i Syrien och var även ett av de länder som fick ta emot stora flyktigströmmar i första vågen. Landets nuvarande ekonomiska situation är naturligtvis intressant eftersom de ligger i svallvågorna för vad som hänt i Grekland och Spanien.

Beslut i praktiken

Torsdagar fortsätter som vanligt med utskott, så även idag. Jag han upp på kotoret en sväng för att packa ihop och ta med mig lite papper eftersom dagen kommer att präglas av möten som inte är på kontoret. Efter dagens votering som såg ut att bli jättelång skulle det bära av till Västerås direkt.

Vi börjar hur som helst dagen möte med besök från Teknikföretagen och representanter från deras miljöreferensgrupp. Intressanta diskussioner om vad våra politiska beslut får för konsekvenser för företagen. Hur relativt ensidiga politiska förslag som är tagna för att göra billiga politiska poänger faktiskt inte fungerar i parktiken. Jag hoppas mina kollegor från Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet lyssnade uppmärksamt eftersom deras politik leder till att företagen flyttar utomlands och gör det svårt för dem att investera i smarta tekniklösningar för klimatet när politikens beslut hindrar vinster och utveckling.

torsdag 20 februari 2014

Svenska grisar på bordet

Som så många torsdagsmorgnar förut så går alliansen i miljö- och Jordbruksutskottet till Landsbygdsdepartementet för att träffa minister Erlandsson inan utskottet. Idag ligger det ett lätt snöfall över Stockholm och som vanligt är storstadsborna inte riktigt beredda på väderväxlingar. Jag trycker ner lovikkamössan lite djupare och konstaterar att det varken blåser eller är kallt i alla fall.



Dagens möte fokuserar väldigt mycket kring svensk grisproduktion och export av kött. Det är ingen hemlighet att Eskil Erlandsson igår träffade branschen för att diskutera den kris som svensk grisproduktion idag står inför. Media har speglat problematiken som att slakterierna lägger ner och därför inte tar in djuren längre. Nu är bilden lite mer komplicerad än så och framförallt större, allting har ett samband.
I grund och botten är Ryssland det stora problemet just nu, de har stängt sina gränser för import och för Sverige är detta ett stort problem då våra grisar primärt gått dit.
eftersom slakterierna inte har avsättning för sin produkt tar de inte in fler, grisproducenterna i simtur blir inte av med slaktgrisarna samtidigt som det sr smågrisar på tur för att komma in i stallarna.
Nu är det viktigt att hela branschen samlar sig från jord till bord som Eskil säger. Handeln har prioriterat svensk gris i sina produkter, de kommer också bli bättre på att tydliggöra märkningen av svenskt kött. Vi från politiken uppmanar våra kommuner och landsting att se över sina upphandlingar och våga upphandla bättre. Vi ser även över export marknaden och tillsammans med övriga EU länder kommer vi nu förhandla med Ryssland om att öppna gränserna för handel igen.

lång kväll i kammaren

Utrikesdebatten i går drog ut på tiden, världen är stor och det var många som kände sig manade att gå upp i riksdagens talarstol. Jag tycker i och för sig att utrikesdebatten är väldigt viktig och att den ska ta lång tid, men. Även miljö och jordbruksutskottet hade debatt igår och vår debatt kunde inte starta förren utrikesdebatten var slut.
Vi började med debatten om ändringar av djurskyddslagen, en proposition från regeringen. Eftersom jag har väldigt många debatter den här våren så har vi delat upp det lite mellan oss moderater i utskottet och den här gången var det Gustav Schyllert som fick ta debatten.
Jag hade först glömt bort att vi hade ytterligare en debatt efter djurskyddet i kammaren så mitt matintag var lite dåligt. Johan Hultberg tog som vanligt skogsdebatten med flaggan i topp.
Efter nästan nio timmar i kammaren var jag både trött, hungrig och enormt frusen. Som tur är så har vi inte bara tillgäng till kaffe i kammaren utan även varm choklad...när klockan går över nio på kvällen tyckte jag att jag var värd en kopp även om den innehåller mer socker än choklad.


onsdag 19 februari 2014

Omvärlden i fokus

Sverige är ett litet land med starka band till världen runt omkring oss. Vi har en tradition av att handla och köpa med världen runt omkring oss och det har byggt landet starkt.
Dagens utrikespolitiska debatt är extra viktig just nu av flera anledningar. Det händer saker i världen just nu som gör en gemensam och stark utrikespolitik viktig, jag tänker främst på Ukraina och Syrien. Om några månader har hela Europa val till Europaparlamentet och det spelar roll vilka parlamentariker vi skickar dit. För det tredje är detta den sista utrikesdeklarationen som. Lämnas den här mandatperioden och efter valet vet vi inte vem som styr i Sverige även om jag hoppas det är en fortsatt borgerlig regering.



Carl Bildt, utrikesminister inleder dagen debatt och det är svårt att återge hela hans trettio minuter långa anförande men jag vill reflektera till några delar. Han börjar utanför sitt manus med att berätta lite om de oroligheter som just nu pågår mitt i Europa. Ukraina agerar just nu på ett helt oacceptabelt sätt. Skjutningar och arrestering av demonstranter i Kiev är både oroväckande och ett hot mot alla länder som lever i demokratin. Imorgon klockan två träffas alla EUs utrikesministrar för att gemensamt komma överens om hur EU ska förhålla sig till Ukraina och vilka åtgärder som ska vidtas.
Utrikesministern fortsätter sedan om vikten av Europasamarbetet och hur EU byggts upp historiskt, han drar en parallell till Ukraina och berättar hur historien aldrig får återupprepas. Vi tror på ett öppet, växande och utrikespolitiskt starkt Europa där Sverige är en stark röst för ett starkt Europa.

Europasamarbetet och utrikespolitiken är en förutsättning för att Sverige ska kunna fortsätta väcka starkt. Fredsarbetet bygger på ekonomisk och demokratisk utveckling där handeln står i centrum. Ett långsiktigt bistånd där frihandel- och investeringsavtal mellan EU och USA bygger fred i resten av världen.
Dagen till ära skriver Utrikesministern tillsammans med biståndsminister Hillevi Engström och handelsminister Ewa Björling på SvD brännpunkt om just detta.

tisdag 18 februari 2014

inget mötesrally

Tisdagarna börjar som vanligt med utskottsmöte. Idag skiner solen utanför fönstret och det är en kall och solig dag i huvudstaden. Vi gästas av miljöminister Lna Ek dagen till ära och klimatfrågorna hamnar högt på dagens lista.
Normalt brukar det vara ett riktigt mötesrally på tisdagar men inte idag, jätteskönt. Jag har suttit på kontoret i flera timmar och högarna på skrivbordet blir mindre och mindre allt eftersom. Jag är nästan igenom halva att göra listan och jag känner mig både effektiv och riktigt pigg. Det här med att få sova en hel natt utan att vakna i onödan kan varmt rekomenderas, det gör verkligen underverk...eller så var det att jag faktiskt åt frukost imorse..


Vila i matens tecken

En helt ledig söndag utan några resor alls är en ren lyx.
Passar på att börja morgonen i soffan med herrarnas stafett på TV och gårdagens talarpresent i knät. Presenten var inte bara ett snyggt klot som skrammlade, det var fyllt av chokladpraliner också! Katten har snurrat klotet och jag har ätit upp innehållet till frukost, alla nöjda och glada med andra ord.
Varvar sedan eftermiddagen med bullbak och inläsning.



Taggade blekingemoderater

Jag avslutr min lilla Blekinge exusion med att besöka Blekingemoderaternas valupptakt i Karlskrona där både jag och Anna Maria Corazza Bildt ska tala.

Moderaterna själva har vaarit igång ett tag medan jag gjorde företagsbesök, de har lärt sig om kampanjmetoder och vad som är på gång i länet. Jag pratar om moderat miljö- och jordbrukspolitik, aktuella frågor och vad som är viktigt för just Blek8inge med moderaternas politik. Tack för ett trevligt besök och på återseende.

Ägg och närproducerat


I fredags hämtade jag upp AnnaMaria Corazza Bildt på Ronnebys flygplats. Vi skulle tillsammans med Roger Fredriksson göra studiebesök på Äggaboden i Ronneby.
Två något förvånade ägare mötte upp oss utanför gårdsbutiken. de var både förvånade över det pressgenomslag som Anna Maria drar med sig men även över den energi och kunskap hon har i just matfrågorna.
Jag har fått möjligheten att besöka Äggboden många gånger privat eftersom jag tycker om att köpa lokalt men aldrig gjort ett regelrätt studiebesök och jag kan varmt rekommendera ett besök. Med oss fick vi bland annat en kartong med ekologiska gelehjärtan som just nu går varm på riksdagen, jag får nog gömma undan några åt mig själv eller börja importera till riksdagen.
Tidningarna i Blekinge fungerar lite annorlunda än dem jag är van vid hemifrån. VLT avböjde en exklusiv intervju med Statsministern för några veckor sedan med kommentaren att det inte fanns någon lokalvinkling i det hela. I Blekinge däremot fick vi inte bara bra media på besöket av båda tidningarna, vi fick den här på annonseringen dessutom!

En ny period


Första mötet med nya insynsrådet för livsmedelsverket. Jag påbörjar nu min andra period i insynsrådet och det ska bli riktigt roligt, ett nytt råd och en nya generaldirektör.
Första mötet på en ny mandatperiod är alltid lite speciellt, det är presentation av ledamöter och organisation. Bra för mig att få en liten repetition av allting. Viktigt den kommande perioden är att förstärka livsmedelsverket styrkor inom områdena säkerhet och redighet. Något som jag tycker ibland har varit lite kontraproduktivt. Visst ska livsmedelsverket visa på risker med vissa livsmedel men rollen är inte att skrämma bort småföretagande i landet.

torsdag 13 februari 2014

Blåmesens förskola i Köping

Igår besökte jag ytterligare en förskola, denna gången i Köping.








Jag fick hjälp av min kollega Stefan Bengtsson Svärd, både lokalpatriotiska från Köping men även länets kandidat till Europa parlamentet.
Blåmesens förskola är lite speciell av flera olika anledningar. Först och främst är det en förskola där personalen ingår i kommuns resursteam och de när som helst skulle kunna flyttas till andra enheter där det är personalbrist. Den andra stora skillnaden med Blåmesen i förhållande till andra förskolor är att det pågår inskolning hela tiden. Barn börjar och slutar hela tiden vilket ställer stora krav på personalen för att få samman barngrupperna.

Förskolan ligger i ett socialt utsatt område med många arbetslösa och en stor ström av nyanlända familjer från framför allt Syrien just nu. Fler förskolor i Köping har lagts ner nyligen eftersom lokalerna inte hållit måttet och två nya stora enheter håller på att byggas men är inte klara ännu. Barnen som ska gå på nya enheten är under tiden spridda runt om i Köping förutom en av de nyöppnade avdelningarna på Blåmesen.


onsdag 12 februari 2014

Bra lokaler i Arboga


Idag skriver Bärgslagsbladet om vårt besök på Västergårdarnas förskola i Arboga.






Illa illa

Kom iväg för tidigt imorse, något som inåkte direkt hör till vanligheterna.
Hinner därför med veckans onyttigaste frukost på McDonalds i Köping.






tisdag 11 februari 2014

Vikten av infrastruktur

Idag skriver jag tillsammans med kollegorna Edward Ridell, Jessica Polfjärd och Staffan Anger om vikten av regionala flygplatser i Sverige. Artikeln finns publicerad i dagens VLT.




Djurinspektion

Jag fick följa med hem till en gård utanför Arboga som en avrundning på dagen. Gården skulle ha besök av länsstyrelsen för djurinspektion.


Djurskyddskontrollerna är en viktig fråga och något jag både är intresserad av och jobbat mycket med under mina år i riksdagen.
Extra kul var att denna tacka fått två lamm under natten, men nyfött får man knappas se. Så små och så söta, den minst kommer behöva nappas några dagar och det var ruskigt nära att jag hade erbjudit mig och tagit med den hem...inte säker på att varken katten eller familjen hade tyckte det var en bra ide:)





Skolbesök

Jag fortsätter min turné i länets förskolor.


Idag har jag varit i Arboga och besökt förskolorna Norrgården och Västergårdarna. Två väldigt olika förskolor. Den ena helt nyöppnad och den andra byggd efter 70-talet modell. Imponerad över pedagoger och barnskötare som får det att fungera oavsett omständigheter där barnens välbefinnande och lärande alltid kommer i första hand.





Glesbygdens förutsättningar

I måndags så skriver jag tillsammans men Andreas Weiborn i Sala Allehanda om regeringens utredning av glesbygdsstödet. Viktigt för Sala kommun och för alla andra glesbygdskommuner i Sverige.





Årets kock

I fredags efter moderaternas riksdagsinternat var jag inbjuden av LRF Mjölk till årets kock.
Tävlingen pågick under dagen och flera sem hölls om olika saker under tiden, tyvärr kunde jag inte medverka under dagen. Jag har under tidigare år varit där och debatterat.
Årets stolta vinnare heter Filip Fastén och kan nu titulera sig årets kock 2014, inte dåligt.

Jag glassa lite (fuska lite) och gå på middagen under kvällen som avhölls på Berns i Stockholm. Jag har inte varit med tidigare och det var en riktig upplevelse att få vara med. Alla stora kockar och Tv kändisar från matrelaterade program var på plats och naturligt vis människor från produktionsled och livsmedelsindustrin.


Det blev inte så sent som det kunde ha blivit för min del. Mycket beroende av att mina fötter efter ett tag sa att nu fick det räcka, en kväll i högklackat är inte att leka med. Det blev mycket minglande under kvällen och jag fick möjlighet att byta många visitkort.
Skönt att komma hem och krypa i en pyjamas och placera fötterna i högläge!

fredag 7 februari 2014

Riksdagsinternat

En gång per termin så åker hela den moderata riksdagsgruppen iväg tillsammans med så många av vår ministrar som bara är möjligt. I år är det inte vilken konferens som helst utan den sista vi gör i den här konstellationen. Flera av mina kollegor har själva valt att sluta och listorna ser olika ut i olika i delar av landet. Sedan vet vi inte hur valresultatet kommer att se ut, vi vill bli fler men vi kan bli färre om vi inte jobbar på.


Den här riksdagsterminen kommer ställa helt nya krav på mig som ledamot. Dels har vi det vanliga riksdagsarbetet med alla sedvanliga motionsbetänkanden, dels kommer väldigt många och tunga proppar till sen våren. Dessutom slänger vi in en europavalrörelse mitt i allt samtidigt som organisationen ska gå in i den stora valrörelsen. Från mig som riksdagsledamot förväntas det naturligtvis att jag ska göra mitt arbetet som ledamot men även vara en aktiv del av kampanjen på hemmaplan samtidigt som föreningar och förbund runt om i Sverige vill att jag kommer ut och berättar om mina sakområden...kommer bli en intensiv vår.


En av våra stora utmaningar är att förklara vilken politik vi genomfört under de senaste två mandatperioderna och påminna om hur Sverige faktiskt såg ut för sex år sedan.
Mycket handlar självklart om bildsättning och sosseriet har varit duktiga på att sätta en bild av Sverige som gynnar dem. Vi behöver helt enkelt bli vassare och ännu bättre på att visa vad som verkligen har hänt i Sverige.





torsdag 6 februari 2014

Morgonmys

Stockholm vaknar sakta till liv igen. Snön är i stort bortsmält även om det ligger svarta högar kvar lite hör och där.


Riksdagen vaknar sakta till liv och det känns som jag är den enda som lämnar huset när alla andra är på väg in. Anledningen till detta är att jag tillsammans med resten av alliansen i MJU är påväg till Landsbygdsdepartementet för morgonmys med Eskil Erlandsson.
Dagens tema är gårdsstödet, som går att hitta på departementets hemsida redan nu och den tryckta remissen går ut i dagarna.


Noterar på min väg till departementet att även Statsministern är på gång ut ur Sagerska palatset på väg för att göra världen lite bättre.


onsdag 5 februari 2014

Vattenvård

Idag har det verkligen blivit tema vatten på alla möjliga sätt. Dagen avslutas med en kammardebatt sär ämnet vattenvård diskuteras.



Min kollega Gustav Schyllert (M) för vår talan och han gör det med bravur även om det är hans första gång i riksdagens talarstol!
Inom ramen för Östersjöstrategin och Helcom görs en en rad insatser för att komma tillrätta med övergödning samt skydd av dricks- och grundvatten. Oppositionen gör en grej av att vi gör för lite och för sent och löser som vanligt alla problem med att gödsla med skattepengar utan att berätta var de ska gå.

Levande sjöar och vattendrag

Idag samlas moderata ledamöter från Miljö- och Jordbruksutskottet, Näringsutskottet och Civilutskottet för att lära oss mer och diskutera vatten på olika sätt.
Vi har bjudit in WWF, Sportfiskarna, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen som alla är pålästa och intresserade av vattenfrågorna. Vi lyssnar självklart in även den andra sidan av saken men idag är det dags för naturintressen att säga sitt.


Det här är på inget sätt lätta saker att besluta om, det finns en del förutsättningar som vi måste förhålla oss till.
Klimatförändringar
Behov av mer el och en vilja av mer grön el
Biologisk mångfald
Natur och sportturismen
Boendemiljöer
Samhällsintressen

Inte det enklaste mötet

Telefon möten i all ära men två timmar är lite mycket även för mig!


Adoptionscentrum försöker både effektivisera sig och spara pengar och då är telefonmöten ett bra alternativ. Styrelsen är utsprid över landet och det tar en väldig tid för oss att träffas fysiskt tyvärr.
I går kväll drog mötet ut på tiden och vi var inte klara inan tiotiden...sen tar det ett tag för mig att komma ner i varv så det blev sent igår kväll dessvärre!

tisdag 4 februari 2014

Mer landsbygd i Moderaterna

Sedvanlig tisdagsgrupp med Moderatena kräver både Turkiskpeppar och en välladdad padda. Jag ska erkänna att jag inte helt vant mig vid att läsa handlingarna på papper. Jag tycker om att kladda och göra noteringar i marginalen...men även jag jobbar mig sakta in i framtiden.


Veckans allianskompis är ingen mindre än landsbygdsministern Eskil Erlandsson, inte bara vi i MJU är stolta över vår minister det är alla Moderater.
Extra kul att höra av andelen företag på landsbygden nu ökar i alla län.


Vad som är lite ovanligt med just den här tisdagens gruppmöte är att mötet är ovanligt kort. Snart kommer vi istället att ha en gemensam alliansgrupp med våra fyra olika partiledare och alla alliansens ledamöter. Ett jättebra sätt att få samma information samtidigt!


Dimman över skrapan

Riktigt ruskväder såväl i Västerås som i Stockholm.


Ses kanske inte så bra på bilden men toppen av Skrapan i Västerås syntes knappt på väg till stationen i morse. Tyvärr är vädret i Stockholm likadant.
Blev en konstig morgonstart idag eftersom jag upptäckte att jag läst fel betänkande inför morgondagens möte.


måndag 3 februari 2014

Blod och tarmar

Det här inlägget är inte så äckligt som det låter:)
Efter att ha suttit hemma och jobbat hela dagen var jag ruskigt sugen på slippa papper och handlingar!


Kändes därför skönt att komma ner till partiexpeditionen och möta upp Moderatkvinnorna och lyssna på ett spännande föredrag.
Föredragshållaren heter Åsa (finns fler än jag) och är avdelningschef på blod och tarmavdelningen på Västerås sjukhus. Anledningen till att Åsa är hår är primärt inte hennes jobb på lasarettet utan hennes chefsroll. blod och tarmavdelningen har bland annat vunnit landstingets pris Solrosen som är ett pris som delas ut för bra arbetsmiljö.

"Vägen till hög patientsäkerhet går via en bra arbetsmiljö"
Tydliga mål, jobbiga diskussioner, tillgängliga ledare och kommunikation ger delaktighet och en bra arbetsplats.
Måste säga att Åsa är en fantastisk föreläsare och slutar hos hos landstinget kommer hon kunna försörja sig på att bara föreläsa om positivism och ledarskap. Jag har lärt mig enormt mycket ikväll och känner mig riktigt glad. Ska till och med bli kul att åka hemort ta tag i mina dokument och handlingar igen.


Barndag

Nu har vi inte sätts sedan inan jul så nu kidnappar vi dig sa brorsbarnen. Jag bestämde mig för att smita från konferensens andra dag för lite familjemys.


På schemat stod barnbio och filmen Frozen. Laddade med Festis, chips och smågodis tog tre brorsbarn och en bonusunge emot utanför bion och efter tre minuter in i filmen blev jag strängt tillsagd att vara tyst under filmen!
Frozen är en animerad film efter samma skapare som filmen Trassel, en film som är gjord för både barm och vuxna. Att döma av publiken skattat så gick den hem hos både barn och vuxna!


Efter filmen var det lika bra att proppa i ungarna lite mer socker inan jag åkte därifrån. Jag är inte lika säker på att lillebror uppskattade varken sockerintaget för middagen eller att jag lärde fyraåringen hur man slickar ut det sista i kanterna på fatet!


Valfokus för oss

I helgen samlades det 450 stycken moderata valledare i Västerås. Valledare utsedda av sina föreningar från hela Sverige på samma ställe för att få del av det senaste inför valet.






Statsministern var självklart på plats. Rykten och illasinnade rykten om att statsministern skulle vara trött och idélös dementerades å det starkast av alla som lyssnade på honom!





Jag var på plats eftersom konferensen var på hemma plan. Jag var inte där som valledare utan som personal. Dels behövs det personal för allt det praktiska som händer bakom kulisserna för en väl genomförd konferens men det behövs även personal för att hålla säkerheten uppe.
Moderaterna är ett stort parti och förutom statsministern gästades vi av ett antal olika ministrar och säkerheten är hög runt den hör typen av arrangemang.
Min arbetsuppgift var att guida deltagarna rätt genom korridorer och kolla deltagarnas identitet i en av rulltrappor à.
Kanske inte en arbetsuppgift som känns självklar att sätta en riksdagsledamot på, men självklar för mig. Moderaterna är en medlemsorganisation i grund och botten och dör behövs alla och alla jobb är lika viktiga för helheten. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag tycker att det är buskul också. Står man utanför konferensrummet hinner man tala med alla deltagarna på ett sätt som kanske inte hinns med annars.



Min namnbricka på dessutom till nytta för någon annan som tog den med sig till förskolan som dagens leksak!