torsdag 30 januari 2014

Potenta klimatgaser

Snön singlar sakta ner över Stockholm och vädret skriker åt mig att gå hem och lägga mig igen, men så blir det inte.


Torsdagar klockan åtta är vi antingen på Landsbygdsdepartementet för alliansmöte eller tidigt utskott. Idag har vi utskott och gästas av miljöminister Lena Ek. Dagen till ära så talar vi om Litauens avslutade ordförandeskap av EU och Greklands nya. Den här våren kommer självklart bli lite annorlunda eftersom alla medlemsländerna genomrepat val till Europaparlamentet samtidigt.
Viktig fråga på dagens agenda har varit EU och flygskatterna, dagens ord är potenta klimatgaser.

onsdag 29 januari 2014

Moderaternas landsbygdsdag

Vart år anordnar vi Moderater en landsbygdsdag i riksdagen och idag år en sådan dag. Uppslutningen är otrolig, över 70 personer är här från hela landet. Fantastiskt att mingla runt i kaffepausen och lyssna på dialekter från norr till söder och dessutom höra hejarop och positiva kommentarer till vår politik.



Med oss har vi Eskil Erlandsson, landsbygdsministern och Catarina Elmsöter Svärd, infrastrukturminister samt Harald Svensson från Jordbruksverket. Dagen avslutas med Rolf Annerberg som är regeringens utredare för konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter för svenskt jordbruk- och trädgårdsproduktion. Vi själva i utskottet ska såklart prata lite också om våra aktuella frågor men det har ni hört mig tjata så mycket om redan och kommer få höra så mycket så det skriver jag inte nu,

Katter i massor

Djurrättsorganisationen Djurskyddet Sverige kontaktade mig i förra veckan för de ville lämna över ett upprop för bättre politik för hemlösa katter.
Jag tackade tillsammans med miljöpartiet ja till att ta emot dem lite snabbt i riksdagen.
När vi kom i morse visade det sig att vi missuppfattat varandra. Med sig hade organisationen 349 gosedjurskatter och en rad förslag på hur kattens status kunde höjas i samhället.


Vad vi inte riktigt var beredda på var den mediala närvaron. Jag har gjort intervjuer till TV4 Nyheterna, Expressen Primetime, radio och en rad tidningar idag.


djurskyddet Sveriges förslag är dels förslag som Eva Eriksson föreslog i sin utredning och dels egna förslag. Många av förslagen är vettiga men för oss i den lagstiftande församlingen räcker det tyvärr inte med goda förslag. Vi måste bearbeta och konsekvensutreda alla förslag inan vi kan stifta lagar om dem.





En rad av missförstånd

Vissa dagar borde man inte gå upp över huvud taget och kunna radera helt i efterhand. Min tisdag var en sådan dag. Missförstånd, ändrad agenda och lätt panik över saker som blev större än det var tänk är en sammanfattning av min dag.
Drar täcket över huvudet och inväntar morgondagen istället.


Måndag i Stockholm

Att jag är i Stockholm på en måndag hör inte till vanligheterna men flyget från Serbien kom in så sent att det inte var realistiskt att åka hem till Västerås för en natt när jag skulle varit tvungen att återvända för eftermiddagens möten.


Efter en massa kontorsstädande och sedan möte med Adoptionscentrums kommunikationsutskott så var det riktigt skönt att gå till restaurangen lilla karachi och äta middag för mig själv.

Jag har dessutom hunnit byta övernattningslägenhet i riksdagen och det pirrar alltid lita extra första kvällen i nya rummet. Nya ljud och nya lukter men ett badrum som jag faktiskt kan vända mig om i, kommer bli bra det här!





Serbien

Jag inser att jag inte hade tid att resa till Serbien och Belgrad egentligen, men vilken vitaminkick det är att komma iväg trots allt.


Som jag skrev tidigare så driver Moderaternas internationella stiftelse en rad demokrati och frihets projekt runt om i världen med våra systerpartier. Jag har under många år varit med på ett litet hörn i de projekt som har med forna Östeuropa och Balkan att göra.
Nu var det länge sedan jag var med eftersom tiden inte räcker till allt jag vill göra och allt jag måste göra och då blir det en prioritering


När jag tackade ja till att åka i början av december hade jag någon form av naiv bild av vår på Balkan. Vi kom ner i ett ösregn som på några timmar övergick till mer snö och kallare än det var hemma. Ruskigt glad över riktiga vinterkängor och lovikkamössa, kanske inte så snygg men ack så varm!



Jag höll i två olika seminarium under helgen. Ett om politisk vision i flygblads form och ett om hur vallöften sedan implementeras till verklig och genomförbar politik.


Jag vill passa på att tacka JHS och Rickhard för att jag fick följa med igen. Visst tar resorna tid och vi talare följer med utan ersättning men vi gör det av två anledningar. Den ena är för att sprida budskapet och fred och frihet och den andra är den egoistiska delen att det ger väldigt mycket tillbaka att åka. Att få prata ideologi och vända tillbaka till de teoretiska rötterna varifrån vi kommer utan att trassla in sig i verkligheten är skönt för hjärnan och gör oss till bättre politiker hemma i verkligheten!


fredag 24 januari 2014

På äventyr

Det var länge sedan sist men nu är jag äntligen påväg på spännande uppdrag med Jarl Hjamlarsson stiftelsen.


Passar på att träna lite i mellanlandningen genom att jogga genom Wiens flygplats!

torsdag 23 januari 2014

Dagens ord

Det blev inte så mycket sömn i natt, LRF debatten var fram till nio i går och därefter möte jag upp en gammal kollega i Stockholm över en öl eller två.
Lite mörkare under ögonen än vanligt var jag i alla fall på utskottet klockan 8 i morse för att gå igenom dagens mycket gedigna ärendelista.

Vi brukar ju inte berätta vad vi diskuterar i det här skedet av politiken men jag kan avslöja så mycket som att jag har lärt mig lite nya ord idag, som att ett annat ord för kloning är asexuell reproduktion till exempel ;)

LRFs valdebatt

Från votering i Riksdagen mot Västerås igen, känns lite konstigt att åka "hem" för bara några timmar. Anledningen till mitt besök i Västerås är LRFs stora valdebatt om landsbygden. En panel bestående av ledamöter från Miljö- och jordbruksutskottet och landsbygdsministern själv debatterade vilt i 1,5 timme.
Frågor som livsmedelsförsörjning, bensinskatt och vargar stod på tapeten idag.
Själva debatten kan ses i efterhan och ligger här på LRFs hemsida.
ATL har skrivit om debatten här och jag är citerad efter att ha tagit avstånd från Anders Borgs uttalande tidigare i veckan om att göra det enklare att bygga på åkermark. Låt mig få resonera lite mer om detta. Vi behöver enklare regler för att bygga mera idag, plan och bygglagen kan i många fall hindra byggnationer. Jag tror dessutom att inflyttningen till städerna kommer öka och att de måste bli större på sikt. Klart att vi ska bygga mycket mer på höjden där det är möjligt, jag tycker vi har för få skyskrapor i Sverige. Men alla vill inte bo i lägenheter och trångt och då måste möjligheten till utökade statsarealer finnas. Men man kan planera klokt när det ska byggas, det finns väldigt mycket mark runt om våra städer som hade passat perfekt till ytterligare byggnationer än just åkermarken, Skåne undantaget.
Men Anders Borg har helt rätt i sak, det behövs byggas mer och det måste bli enklare.

onsdag 22 januari 2014

Kontorsdag

Känns nästan lite tomt att inte ha några möten förrän klockan 15 på en riksdagsdag men samtidigt skönt. Jag har kunnat beta av lite på skrivbordet och förberett kvällens stora LRF debatt i Västerås.





tisdag 21 januari 2014

Ovanlig grupp

Som varje tisdag mellan klockan 16 och 18 har partierna gruppmöte i riksdagen så även idag. Det som skiljer dagens grupp mot andra tisdags grupper är inledningen.
Vi brukar ha en punkt som heter veckans allianskompis vilket är en minister som hälsar på och berättar om aktuella frågor på sitt departement. Idag besöktes vi av Karin Enström, biståndsminister. Hon började lite ovanligt med att visa en film från FN om katastrofen i Syrien. Gripande och förskräckligt på samma gång men visar pedagogiskt varför det är så viktigt att biståndet ska gå till rätt saker!



Årets första miljömöte




Höll nästan på att missa årets första alliansmöte på miljödepartementet. Tankarna fulla av jordbruksrelaterad politik inför morgondagens debatt med LRF så har jag helt missat att boka in dagens möte med miljödepartementet. Idag har vi inge utskott så jag har kunnat jobba hemifrån och av en ren slump såg jag mina allianskollegor som var påväg till departementet när jag var påväg från tåget till riksdagen.

Tur att jag är här i alla fall för det det är mycket på gång nu. Inte minst tvärstoppet i rovdjursfrågan är en het potatis men även kemikalier och klimatrelaterade frågor. Det märks också att det är i slutet av mandatperioden, det finns så mycket som behöver gås igenom, beslutas och skickas in i kammaren inan sommaren. Det kommer bli en sjukligt intensiv vår och sommar.

Valplanering

Avslutade kvällen med BLS Moderaterna i Västerås för att planera valrörelse. Vi är både hungriga på val och kakor i vår förening!



måndag 20 januari 2014

Landstingsgrupp

Startade vårens riksdagsarbete redan förra veckan men den hör veckan blir det vårpremiär för bloggen.

Dagens första möte är egentligen ett kvällsmöte men i politikens värld ligger majoriteten av alla möten för fritidspolitiker på kvällar och helger. Jag är på Lärcentrum som tillhör Västerås sjukhus, hör har hela landstingsalliansen samlats för att gruppmöte.


Vi inleder sammanträdet med information om öppna jämförelser. Det är en jämförelse som görs efter samma premisser i alla landsting och ger oss en bild av vad vi kan bli bättre på. Vi kan sammanfatta det hela med att det finns mycket mer att göra för landstinget Västmanland. Vårt arbete med att sätta patienten i fokus och göra vården mer lättillgänglig kommer fortsatt vara bärande principer.