onsdag 28 december 2011

Störst på nätet

SvD skriver att S, M och SD Är störst på nätet just nu. Analysen är gjord genom att mäta flödet på Twitter, blogginlägg och nyhetsartiklar.



Klart att det är kul att vara störst på nätet men det säger egentligen ingenting om hur mottagaren tar emot budskapet. Det kan med andra ord vara lika negativt som det är positivt:)

tisdag 20 december 2011

Nominerad

Jag är nominerad till tidningen miljöaktuelltsranking av Sveriges 100 miljömäktigaste personer. Inte dåligt.
Nu ska en jury bestående av 5 personer presentera ett förslag till januari. Vi får väl se hur det går men det är roligt att ha blivit nominerad i alla fall.

Julfest med MUF

Tänk att gamla tanter som jag fortfarande blir bjudna på julmiddag med bäste MUF Västmanland.
Jag var med och startade traditionen en gång för länge sedan och jag kunde under kvällen konstatera att jag medverkat på mer än 10 julmiddagar under åren som gått.
Extra roligt ikväll var att se så många nya unga ansikten, det visar på att ungdomsförbundet och partiet växer och att fler hittat till partiet med framtidens ideer.

fredag 16 december 2011

Julbord med Kungsörsmoderaterna




Moderaterna i Kungsör håller hov ikväll och inte helt otippat är det julbord!



Lokalen är sprängfylld av glada moderater som firar efter en framgångsrik höst!
Jag är här inte bara för att det är kul att träffa moderater utan också för att prata lite i pausen om riksdagsarbetet.

Entusiasterna

Dagens andra besök gick till Gerdins i Västerås. De uppfinner, gör prototyper till färdiga produkter. Exporterar till hela världen och drar in massor av skattepengar till Sverige.


Intressanta företagslösningar och en entusiastisk företagsledare men ett nytänk i personlpolitiken.
Vi kom att prata mycket om personalrelaterade frågor, nyrekryteringar och pensionsålder. Tack för ett intressant besök och jag kommer ta med mig en hel del av de här frågorna in i Moderaternas nya äldregrupp när vi diskuterar pensionsålder.

Besök på Carema Pettersberg

Dagens första studiebesök gick till Caremas demensboende på Pettersberg.

Nu kan det säkert tyckas lite populistiskt att åka hit efter alla de skriverier som varit om Carema den senaste tiden, men jag vill poängtera att det här besöket var inbokat för länge sedan. Jag har redan besökt två andra äldreboenden i Västerås och detta boende är bara ett i raden av alla jag tänkt besöka.


Min uppgift är inte att berätta för personalen hur de ska sköta sitt jobb. Min uppgift är att lyssna, lära och skapa förutsättningar.

Ett stort tack till verksamhetschefen Karita Frick och Sjuksköterskan Fredrik som tog emot och berätta om sin vardag. Det finns bra och dåliga saker med demensvården men vad som är viktigast är att den behövs och det tyvärr är fler och fler som kommer behöva den här typen av specialvård.

Tyvärr har media målat upp en bild av att alla privata vårdbolag skor sig på de äldre och missköter sitt arbete och i slutändan är det personal och boende som blir lidande av den här typen av rapportering. Det finns bolag och det finns enheter som inte sköter sig och de ska naturligtvis inte få bedriva verksamhet med statliga pengar när de missköter sitt uppdrag, men det är fel att dra alla över samma kam.
Det är tur att det finns en massa Karitor och Fredrikar runt om i Sverige som är engagerade och duktiga på sitt yrke annars skulle vården se bedrövlig ut.

torsdag 8 december 2011

Datakrångel

Riksdagen har installerat en ny version av webbläsare som inte är helt kompatibel med verkligheten och riksdagens säkerhetstjänsten.

En av konsekvenserna har nu blivit att jag inte längre kan blogga från datorn eftersom den vägrar "publicera" texter utan godkännande från IT avdelningen!!!



onsdag 7 december 2011

Raset för S

SCB stora höstmätning har kommit om väljarnas partisympatier. Mätningen är gjord mellan den 1 - 27 november.
Intressant är att Socialdemokraterna fortsätter att rasa drastiskt trots ny strategi och förlåt mig turner. Väljarna anser uppenbarligen att politiska åsikter och en ansvarsfull politik väger tungt.
2011
27.7 % för S
33.4 % för M
Den här undersökningen är extra intressant eftersom den är nedbruten på länsnivå och siffrorna för Västmanland ser riktigt roliga ut!!!
Socialdemokraterna backar från 42.3% i valet 2010 till 31.4% i dagen mätning.
Moderaterna å andra sidan ökar från 27.6% i valet 2010 till 34.8% i dagens mätning. Detta är riktigt glädjande. Vårt arbete lokalt speglar sig i väljarna siffror och vi är nu större än Socialdemokraterna i länet.

tisdag 6 december 2011

Mediaträning

Det är alltid bra att lära sig mer om hur media fungerar och hur vi som politiker ska föra fram våra budskap. Idag har vi därför medialutbildning i partiet.

Har fått en bra uppdatering av saker jag borde kunna och en hel del nya saker som är bra att ha med sig i bagaget.
Sitter här och funderar på om en annan politiker som också är partiledare för ett annat stort parti skulle må bra av lite media träning :)


Vargen som politik

Dagens viltförvaltningsdelegation var riktigt spännande. Förutom en riktigt infekterad debatt om vargar och utplantering av nya valpar och revir i Västmanland så hade vi stor besök.



Vi har haft väldigt många synpunkter på hur viltförvaltningsdelegationerna ska drivas och hur vi ska förhålla oss till lagstiftarens direktiv. Tyvärr upplever vi allt för ofta att våra synpunkter inte kommer fram eller får gehör när Naturvårdsverket i slutändan bestämmer.
Därför hade vi idag bjudit in Maria Ågren som är generaldirektör på Naturvårdsverket. Vi fick möjlighet att ställa en hel del frågor och Generaldirektören fick möjlighet att kommentera och förklara Naturvårdsverkets aktivitet.

Jag lyfte frågan om en politik där det ska finnas rovdjur över hela Sverige samtidigt som politiken gett direktiv på en levande landsbygd. Det fungerar därför inte att ha en sådan rovdjurskoncentration till mellansverige som vi fått idag. Till detta kunde generaldirektören endast konstatera faktum tyvärr.

En stark landsbygd ger ett starkt Sverige

Idag skriver jag i VLT om landsbygdssverige. Hur landsbygden är en förutsättning för svensk ekonomi och livsmedelsproduktion. Detta tillsammans med min kollega Bengt-Anders Johansson från utskottet.

Du kan läsa artikeln här.

Från ide till produkt

Dagens sista studibesök gick till årets gasellföretag i Västmanland, Navii tidigare Printworks.

Företaget som började med en kopieringsmaskin i sovrummet som idag omsätter 17 Mkr och snart har 20 anställda, detta sedan 2004. Företaget har stora ambitioner och nya tankar.
Spännande och inspirerande och jag hoppas kunna se och höra mer av dem inom en snar framtid.

måndag 5 december 2011

Tillbaka i bänken

Från industrin till skolbänken. Nu har industrin belyst en hel del problem kring nyrekrytering av personal. Där utbildningarna inte mäter upp till verkligheten.

Sitter nu på Mälardalens Högskola och träffar nya rektorn Karin Röding för att prata utbildningar och forskning.




Mot Hallstahammar

Morgonens första studiebesök!
Teknik i Hallstahammar.




torsdag 1 december 2011

Djuren i fokus




Idag hålla jordbruksverkets årliga konferens och i år är temat djurskydd. Inte helt otippat med tanke på att regeringens utredning om ny djurskyddslagstiftning presenterades i måndags.
Utredaren Eva Eriksson är här och föredrar sin 1000 sidor långa utredning idag. Jag fick utredningen igår i pappersformat och den är uppdelad på två böcker, helgen är räddad!

Utredningen är omfattande och gedigen. Den spänner över stora områden och kommer få konsekvenser för alla som håller djur på något sätt. Det är välkommet atten sådan här stor utredning äntligen presenteras och det är ett faktum att allians regeringen tar djurs välfärd på största allvar.

Nu följer en lång process innan utredningen blir ett lag förslag. Först ska utredningen ut på remiss och med tanke på utredningens omfattning kommer det antagligen vara en ganska lång remissrunda. Sedan ska utredningen stöttas och blötas igen innan regeringen lägger ett lagförslag som riksdagen sedan ska ta ställning till!