måndag 31 januari 2011

Politiker ska inte styra forskningen

Idag skriver Alliansens riksdagsledamöter i VLT om forskning.

Regeringen genomförde under förra mandatperioden den största satsningen på forskning i modern tid. Med fem miljarder kronor satsar vi mer än dubbelt så mycket som Socialdemokraternas förra regering och mer än under de tre föregående mandatperioderna sammantaget.

Trots detta uttrycker socialdemokraterna Hans Ekström och Sven-Erik Österberg oro över utvecklingen för svensk forskning och efterfrågar ökad styrning från staten. Vi inom Alliansen anser att politiker ska undvika att detaljstyra hur skattepengarna till forskning används. I stället ska vi lyfta blicken mot Europa och världens toppuniversitet.

Vi håller med om att det ska vara kvaliteten på forskningen som avgör hur stora skattemedel varje universitet eller högskola får, inte storleken på universitetet eller högskolan. Därför har Alliansen infört ett nytt resursfördelningssystem som belönar just kvalitet. Genom våra förändringar bedöms i dag svensk forskning genom två faktorer: publiceringar/citeringar och externa forskningsmedel. På så vis gynnas just de lärosäten som samverkar med näringslivet, precis som Ekström och Österberg efterfrågar.

Just på grund av Mälardalens högskolas lyckade samverkan med näringslivet, ser vi att de nu har överskott i kassakistan. Riksrevisionens analys visar att landets skolor sammantaget har oförbrukade forskningsmedel om 12,8 miljarder kronor 2009 - en ökning med 74 procent sedan 1998.

Visst reagerar vi när vi hör att Lunds universitet har två miljarder kronor undanstoppade. Därför har Riksrevisionen 2010 i uppdrag av regeringen att granska de universitet och högskolor som lägger anslagen på hög, för att se till att dessa pengar på sikt bidrar till Sveriges tillväxt. Flera lärosäten har svarat att en viss mängd sparade medel ger dem frihet och självständighet. Det ökade självstyret tycker vi i Alliansen är bra.
Lyfter vi blicken utanför Sveriges gränser, ser vi hur samtliga Ivy League-skolor har tillgångar i form av mark och anläggningar på över en miljard dollar. Det är med kvaliteten på utbildning från andra internationella toppuniversitet som svenska studenter måste kunna konkurrera.
För svenska lärosäten ska kunna agera självständigt krävs att de tillåts planera sin egen ekonomi ochverksamhet på lång sikt. Under vår översyn, men utan detaljstyrning från politiker.

Roger Haddad (FP)
Staffan Anger (M)
Åsa Coenraads (M)
Jessica Polfjärd (M)

söndag 30 januari 2011

Veckans media

Den här veckan har mediaklippen regnat in.

Bärgslagsbladet. 24 januari, Riksdagsledamot besöker grisbonde.
http://www.yousweden.se/nyheter--press.aspx 26 januari
Bärgslagsbladet. 27 januari, Invigning YOU KAK
P4 Västmanland. 28 januari, Arbetsmarknaden allt bättre.
VLT. 29 januari. Vargjakten försvaras.
Bärgslagsbladet, 29 januari. Vargjakten försvaras av Västmanlandspolitiker.

Pressmeddelande: Beslut som berör Västmanland ska ligga lokalt

Beslut som berör Västmanland ska ligga lokalt

Besluten måste ligga närmare de berörda, vargfrågan i Sverige och framförallt i Västmanland är också vår att besluta om, säger Åsa Coenraads, riksdagsledamot från Västmanland och ledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet.

EU-kommissionen tog i går ett formellt beslut om att inleda ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige. Detta då man anser att Sverige inte har följt EU:s regelverk när det gäller licensjakten på varg. Ett sådant förfarande sker i flera steg och kan sluta i domstol.

-Frågan om vargen i Sverige är en inrikesfråga. Förvaltningar av vargar är inte EU:s fråga att hantera. Om människor upplever att de har en möjlighet att ha inflytande över viktiga beslut kommer också fler att stå upp för dessa beslut lokalt, makten måste ligga i Sverige och i Västmanland då frågan är just lokal, säger Åsa Coenraads.

De skandinaviska vargarna är närmare besläktade med varanda än helsyskon. Det nära släktskapet innebär en hög grad för inavel och medför stora skador på vargen. Regeringen har presenterat åtgärder för att stärka vargstammen som innebär införsel av nya vargar. Man kommer även att underlätta för naturlig invandrade vargar.
- Ska vi ha varg i våra svenska skogar så ska vi ha livskraftiga vargar, då krävs det att vi får in nya vargar i den svenska vargstammen . Vargens genetiska status får inte tunnas ut, säger Åsa Coenraads.

Åsa Coenraads är moderat riksdagsledmot från Västmanland.
Hon sitter i Miljö- och Jordbruksutskottet.

onsdag 26 januari 2011

Riksrevisionen

Efter en snabb votering idag gav sig Miljö- och jordbruksutskottet iväg till Riksrevisionen för att lära oss lite mer om vad de gör.
För mig som är ny var det extra spännande. Riksrevisionen har genomgått en del förändringar och nu har de till uppgift att granska statens verksamhet, regering, myndigheter, statliga bolag och stiftelser. De rapporterar direkt till riksdagen och talmannen lämnar sedan över rapporterna till regeringen som har fyra månader på sig att inkomma med förändringsförslag.

Det kommer en del spännande rapporter snart, håll utkik efter Hållbar utveckling - klimat och styrning mot minskade kostnader.

Kvällsbesök i Nannberga

Åker man enda till Arboga och har en timme över så rekommenderar jag varmt ett besök i Nannberga. Vägbeskrivning, åk söderut rakt in i skogen. När du tror att du är vilse så åk lite till, när vägen delar på sig så sväng åt höger och stanna inte förren världens bästa Therése Staffansson står och vinkar i en stallport!

Jag hoppas innerligt att hela gänget av Theréses vackra Engelska fullblod lever fortfarande, jag fick den stora äran att sköta utfodringen och det var en utmaning. En näve här, en skopa där och en deciliter av pulvret i den lilla burken som stod på den stora burkan som stod bredvid hinken med gegga....det var inte helt enkelt och hästar är som människor, de vill ha lite olika blandningar allihopa för att krängla till det.
Jag fick titta på hästuppfödning i praktiken, ettåriga gosiga föl, gravida ston och en potentiellt överviktig ridhäst. Hela kedjan med andra ord.

Vi avslutade dagen med kaka och överkeliga schäfrar, bättre än så här kan inte en tisdagskväll bli. Jag hade så roligt att jag glömde fota både hästar, katter och hundar. Tack Tessan, du är fantastisk!

YOU KAK


Med den bästa julklappen GPSén i högsta hugg åkte jag iväg till SAAB i Arboga för att inviga YOU projektets satsning i KAK.

YOU står för Yrkesorientering för ungdomar och KAK står för Köping, Arboga och Kungsör.
YOU finns redan i Västerås med omnejd och håller nu på att sprida sig som en löpeld genom länet. I tisdags var det dags för KAK att starta. Åtta företag erbjuder tillsammans 13 praktikplatser. Efter praktik på företag ses den arbetssökandes CV över och de brister som saknas för anställning kompletteras. Ett fantastisk samarbete mellan Näringsliv, Kommun och Arbetsförmedling. YOU fungerar utmärkt i Västerås och jag hoppas projektet kan bli en förebild för flera i Sverige.


Bilden är tagen av fotografen Mathilda Stenholt Svärdh, hemsida.

Västmanlandsakademin

Jag har den stora föremånen att få träffa både Landshövdingen och Länsstyrelsen ofta just nu. I söndags var det dags igen och den här gången på slottet då jag var inbjuden för att lyssna på Västmanlandsakademins seminarium om integration.

Spännande seminarium om tolerans, öppenhet och arbetsmarknad. Politiker debatterade förutsättningarna i Västmanland nedbrutet på kommunnivå. Näringlivet såg möjligheter och utmaningar samtidigt som de konstaterade att utan invandring har företagen i Västmanland ingen överlevnadsmöjlighet.

Nyinvald i Västmanlandsakademin på plats 17 sitter nu min riksdagskollega Roger Haddad från Folkpartiet, grattis.

Ett grisigt jobb


Direkt efter Landshövdingens möte om samverkan i Västmanland begav jag mig i fredags till Köping för att hälsa på familjen Andersson som föder upp ekologiska grisar på Högsta Lantbruk.


På plats var Bergslagsbladet/ Arboga tidning som gjorde ett trevligt reportage, tyvärr finns det inte i nätupplaga men det var ett väldigt trevligt reportage.


Jag fick titta på avelsgrisar, små nyfödda krabater och tonårsgrisarna som Carina Andersson kallade för slynglarna.
Högsta gård är den enda ekologiska grisuppfödaren i Västmanland och har väldigt unika utegrisar. Det här är utegrisar som bor ute hela året, nej nu ljuger jag. De första två veckorna i livet är de stallade, men sen ska de ut.
Vi han prata om KRAV, ekologiska grisar, familjeföretagande och regelkrångel. Mycket matnyttigt som jag tar med mig in i utskottsarbetet för att göra det enklare för småföretagare att producera lokalt.

onsdag 19 januari 2011

Vitryska oppositionen


Jag kommer just från ett möte med den Vitryska oppositionen som är i riksdagen för att informera om situationen i Vitryssland efter valet. De har tidigare under dagen träffat utrikesminister Carl Bildt för att diskutera EU´s inställning och relation till Vitryssland. Bildt kommer ta upp diskussionen på nästa möte med de Europeiska utrikesministrarna.

Vi började dagen med att titta på en lokalt inspelad film från demonstrationerna på Stora torget i Minsk under valnatten. Vi fick följa nedslagna oppositions aktivister och berättelser från statsvetare om valresultat och rösträkning. Skrämmande bilder på KGB styrkor i kravalutrustning som slår ungdomar och kvinnor i massor.
En politiker uttalar sig om detta: kvinnor har inget att göra på demonstrationer, de ska vara hemma och laga mat istället.

Ikväll är det manifestation på Norrmalmstorg där riksdagsledamoten Christian Holm talar talar om situationen i Vitryssland klockan 16.30. Jag kommer vara där, ska du?

Inga nyheter i partiledardebatten

Dagen började med partiledardebatt i kammare. En lite annorlunda debatt där två av partiledarna gör sin sista debatt i kammaren.
En debatt som börjar bra med Stadsminister Reinfeldt analys av senaste åren finansiella kris i Sverige och världen. En kris som Sverige gått ur starkare än många andra länder och med en ekonomi i balans. En kris som inte Sverige klarat sig ur utan politiker som tar ansvar för hela Sverige och en politik som ser framåt med tillit.

Sen går nivån ner på debatten tyvärr. Sahlin håller sitt anförande som är mer ett försvarstal för socialdemokratin och en uppläxning för sina egna än oppositionspolitik. Följande replikskifte blir nästan lite löjligt när en efter en av parleda kollegorna går upp och tackar Sahlin för hennes insatser i Svensk politik. Alla utom Åkesson som gör det omvända. Han säger att Socialdemokraternas misslyckade mångkulturella projekt är växtkraften för Sverige Demokraterna och tackar Mona Sahlin för detta. Här går Sahlin till motangrepp, något som får hela kammaren att utbryta i applåder.

Pressmeddelande

Riksdagsledamot frånVästmanland blir ledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet

Åsa Coenraads, Moderat riksdagsledamot från Västmanland, tidigare suppleant i Miljö- och Jordbruksutskottet blev igår ordinarie ledamot i utskottet.

- En jätterolig utmaning, jag ser fram emot att jobba för att sätta landsbygden på kartan, säger en upprymd Åsa Coenraads efter gårdagens besked om en plats som ordinarie i utskottet.

Pressbild: riksdagen

För mer information
Åsa Coenraads Riksadgsledamot
070-638 70 20
Lisa Ydlinger Politisk sekreterare
070-817 64 71

tisdag 18 januari 2011

Ledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet


Idag fick jag reda på att jag blir ordinarie ledamot av Miljö- och Jordbruksutskottet!!!


Vilket fantastiskt sätt att börja året. Jag är både glad och tacksam över det förtroende gruppledningen har visat mig! Som det ser ut nu kommer jag att fortsätta arbeta med mat, friluftsliv och landsbygdsfrågor.

Media från Listerlandet

Det blev en hel del media under torsdagens besök hos kycklingar och minkar. Att få en mediarapportering är inte det viktigast under ett studiebesök, det viktigast är att kommunicera kunskap på olika sätt. Men, media är ett bra sätt att sprida kunskaper och åsikter i ett bredare perspektiv och vi är tacksamma för detta.

BLT

Sydöstran

Commersen

Observation av vargjakten




Med riksdagsuppdraget kommer en hel del spännande saker som man får göra. Både frivilliga och ofrivillig sådana, men framförallt roliga. I veckan bestämde därför Bengt-Anders Johansson, jag och Johan Hultberg oss för att åka till Värmland och observera vargjakten på plats i skogen. Vi bjöd in oss till Länsstyrelsens rovdjursansvarig Lars Furuholm och han tyckte det var riktigt roligt att vi som beslutsfattare ville följa med.

Sagt och gjort tidigt tidigt i hällande ösregn möttes vi upp i Karlstad för att därifrån åka vidare till skogarna utanför Kristinehamn där en jakt skulle gå av stapeln. Under min jägarutbildning fick vi skämtsamt hör att man under en jakt dricker väldigt mycket kaffe och att det är där man lägger majoriteten av sin tid. Så rätt de hade, det blev väldigt mycket väntan och kaffe för vår del och det tog många timmar innan beskedet om att den första vargen var skjuten nådde oss.

Rovdjursansvarig agerar sambandcentral under jakten, allting går att göra mobilt med ny teknik och vi fick vara med. Så fort ett skott går av ska det rapporteras in till länsstyrelsen, länsstyrelsen meddelar sedan detta vidare till jaktledare, jägare, media och förvaltningsdelegationer. Jag är positivt överraskad över den öppna attityd som framhölls. Lars Furuholm påpekade att det är lättare att vara öppen än sluten, det blir mindre spekulationer då. Tackvare tät kontakt vill man minska risken för missförstånd och överskjutning.

Lång väntan medan jägarna spårade vargen och säkerställde skyttarnas placering. Innan någon fick ställa sig på pass hölls en noggran information av jägarna till jägarna. Vi hade föremånen att få vara med och titta.
Efter lunch begav vi oss vidare upp till Sunne trakterna för att titta på en av de vargar som var skjuten. Vi mötte upp ytterligare ett jaktlag och fick möjlighet att tala med både jägare och bybor som kommit till platsen för att titta på vargen. En länsstyrelse representant med särskild utbildning hade tidigare varit ute på skottplatsen och gjort en noggran undersökning för att undersöka om allting gått rätt till. Vargen tar sedan inomhus och en undersökning av vargen görs på plats. Den vägs och mäts på alla tänkbara sätt. Skrubbsår och rivsår rapporteras innan skinnet flås och djurkroppen skickas vidare till Statens veterinärmedicinska Anstalt för obduktion.

Jag såg inget av den hets som media rapporterat om från jägarnas sida, det var seriösa och duktiga jägare. Jägare som håller sig till de regler som är uppsatta och faktiskt lägger en stor del av sin fritid för att sköta naturvården i Sverige. Vi har äntligen fått en ansvarsfull rovdjurspolitik och det är jag tacksam för.
Bilderna är tagna av Johan Hultberg

fredag 14 januari 2011

Snart börjar årets jakt

På lördag börjar årets vargjakt, 20 vargar får skjutas i Sverige varav 1 varg i Västmanland.
Jägare i hela Sverige har övar och förberett sig inför årets jakt och regleringen kring jakten är högre och säkrare än fjolårets jakt.

Det finns de som vill skjuta fler vargar, jägareförbundet och de finns de som inte vill skjuta några vargar alls, Svenska Rovdjursföreningen. Det råder delade meningar om saken men riksdagen har beslutat om ett vargantal i Sverige på 210 vargar och sedan gör Naturvårdsverket bedömningen om hur många vargar som ska skjutas under året. Hela kvoten ner till 210 vargar får inte skjutas under jakten ett överantal måste finnas för att bland annat täcka upp självdödlighet och skyddsjakt.

Diskussionen i Västmanland debatteras bland annat i P4 Västmanland där Jägareförbundets ordförande i Västmanland Torbjörn Larsson och Pierre Ahlgren uttalar sig. Det lokala Jägareförbundet har nu överklagat beslutet om tilldelningen i Västmanland.

torsdag 13 januari 2011

En näring med utmaning

Då kommer det igen, ett inlägg om pälsnäringen som kommer hyllas, uppröra och debatteras.

Det finns många åsikter om just pälsnäring oavsett vad man tycker om den är det viktigt som beslutande politiker att känna till vad som pågår. Alltså, studiebesök hos Sveriges pälsdjursuppfödare och minknäringen i Mjällby på Listerlandet. Ett besök som många politiker från alla partier gjort många gånger innan oss och på inget sätt unikt.

Efter att Lagerbergs kyckling berättat att de dagligen säljer 25 ton kycklingrens vidare till minknäringen var det intressant att därifrån åka vidare för att titta på minkarna.
Vi började med ett besök hos Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund som har sitt huvudkontor i Mjällby. Vi han prata om lagstiftning, etik, politiker, djurrättsaktivister och lite fotboll (jag har fått lära mig att Mjällby även är ett fotbollslag som tydligen är rätt duktiga). Här finns det mycket att prata om, precis som vargen har alla en åsikt men få vet vad de pratar om.

Pälsnäringen är en bransch som lyder under jordbruksverket precis som mjölkproducenter och veterinärer De bedriver djurhållning och ska följa lagarna därefter. Minknäringen har en del brister men det beror inte på att de inte följer lagen det handlar mer om att lagen behöver revideras eftersom den är lite gammal. Sen finns det alltid undantag som bekräftar regeln och sådana uppfödare ska bli av med sina tillstånd för djurhållning direkt.

Efter teori är det dags för praktik. Vidare för besök på en minkfarm. 2000 djur i prydliga djurstall. Vi stod mitt i stallet med minkar i rader på båda sidor om oss. Minkarna var nyfikna på oss men tappade snabbt intresset och fortsatte med vad de gjorde innan, sova, leka leka eller äta. Jag gjorde några egna turer mellan burarna för att inte bara se vad som visades upp och jag såg inga skrikande, stirriga eller sårade djur någonstans. Vi tittade vidare på avlivningsenheter, flåning och torkning av skinn. Vi fick följa det nu frysta kycklingrenset till malning och blandning med fisk och proteinpulver vidare till något som såg ut som leverpastej som sedan delades ut till minkarna.

Ett riktigt lyckat besök idag som har bidragit till en större förståelse och lite mer klarhet inom några områden jag hade frågeställningar. Nu är det hem till skrivbordet för att se över hur vi kan hjälpa till att göra näringen bättre.

Kycklingar i massor


Det blev en ruskigt tidig morgon idag, jag hade svårt att sova inför allting som väntade idag och klev upp alldeles för tidigt. Det var alldeles svart ute och inte en människa i rörelse, till och med katten vägrade röra på sig när jag inte orkade ligga stilla längre och klev upp vid fyratiden.
Gjorde inte så väldigt mycket eftersom det var en del att förbereda inför dagen som kom att bjuda på en hel del.

Min kollega i utskottet Johan Hultberg, moderat från Kronoberg kom åkandes vid halv sju och tillsammans fortsatte vi till Sölvesborg där vi mötte upp Gustav Nilsson moderat riksdagsledamot från Blekinge och Jeppe Jonsson, moderat oppositionsråd från Sölvesborg för att tillsammans göra dagens första besök på Lagerbergs AB.

Lagerbergs är en kycklingproducent som drivs av familjen Lagerberg utanför Sölvesborg. Säger jag att det ligger precis bredvis Sweden Rock området så vet nog de flesta var det är. Här föder man upp kycklingar som efter 35 dagar slaktas på gården, styckas och säljs vidare. En enorm anläggning och sysselsätter 150 personer i regionen. Spännande att se hur "nakna" kycklingar åkte igenom systemet. De kommer in med fjädrar och ut i kartonger för att förenklat förklara processen. Efter att ha pratat med familjen Lagerberg förstår man fort att kyckling är den billigaste animaliska proteinkälla vi har i Sverige. Fördelen med att äta Svensk kyckling är garantin på svensk produktion under säkra former för både djur och personal och en produkt utan "konstiga" tillsattser. Jag säger inte att man måste äta Svensk producerat men man kan få välja om man vill.

För oss var det dessutom intressant att för höra om var fodret kommer från, var gödslet från stallarna tar vägen och var restdelarna av kycklingen hamnar och så vidare. Vad som är extra spännande här är att restprodukterna säljs vidare till Minknäringen i samma område. Återigen lokala företag i samverkan, det tycker vi om.

Entreprenörskap via högskolan


I går var jag på Blekinge Tekniska Högskola (BTH) för att gör att göra ett studiebesök på BTH Innovation.

Det är svårt att i enkla ordalag beskriva vad de gör men enligt dem själva är de en plantskola för nya idéer Idéer som får hjälp att utvecklas till hårbara affärskoncept.

Det pumpas in stora pengar i forskningssverige för att föda nya idéer och komma på nya saker. Tyvärr stannar ofta kunskapen inom den akademiska världen utan att bli kommersiella produkter. Här kommer BTH innovation in i bilden som spindeln i nätet, de kopplar samman idéer med forskare, personal, marknadsföring, prototyper, affärsplaner och finansiärer på ett helt unikt sätt.

Jag tillsammans med Gustav Nilsson, moderat riksdagsledamot från Blekinge gjorde besöket tillsammans och vi fick möjligheten att titta på två färdiga företag som kommit ur vilda idéer Eva-Lott Eitrem har gjort ett dataprogram Evidos för att idiotsäkra läkemedelshanteringen inom sjukvården och jobbar nu med att sälja in konceptet till stressad vårdpersonal. Lars-Åke Månsson har bildat ett bolag som gör elkontroller via nätet i bolaget Adacus. Bolaget omsätter idag en hel del pengar och har redan fem anställda ett fantastsikt sätt att ur vilda idéer skapa nya arbetstillfällen genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen i Karlskrona.

Ytterligare en minkstöld

Den här gången är det en farmare utanför Jönköping som blivit drabbad. 450 skinn är stulna enligt Sydöstran och stölden kopplas samman med den utanför Sölvesborg i förra veckan.

Det rör sig om otroliga summor och de tär viktigt att brotten utreds så fort sommöjligt, stöld och skadegörelse är aldrig acceptabelt.

tisdag 11 januari 2011

Karlshamns energi



Vidare från Mörrum till Karlshamn. Efter att ha släppt av det nya oppositionsrådet för sitt första möte i stadshuset åkte jag raka vägen till Karlshamns energi. Det kommunala bolaget som köper Södra cells spillvärme för att sedan pumpa ut det i form av fjärrvärme till Karlshamn, Mörrum, Svängsta och Asarum.


Jag ska ärligt erkänna att jag inte kan särskilt mycket om kommunalenergi och det är anledningen till att jag velat göra ett studiebesök hos Karlshamns energi. Ett litet bolag med personal som behärskar alla delar i bolaget. Fördelen med att få ett studiebesök hos en liten aktör som det här för mig är att de kan förklara saker och ting på ett väldigt pedagogiskt sätt där jag kan få en insikt i helheten.


Jag har lärt mig en massa saker idag som jag inte hade en aning om och fått ta del av väldigt unika lösaningar.


Karlshamns energi visar på ett ypperligt sätt hur industri och kommun kan dra nytta av varandra för kommuninvånarnas del samtidigt som de tillvaratar de resurser som faktiskt finns tillhanda.
Värmen som kommer från Södra står för en klar majoritet av den värme som går ut till kunderna. Övrig energi kommer från tre vindsnurror i Stilleryd och reservanläggningar med olja.


Jag skulle önska att fler industrier och kommuner skulle kunna samverka på detta sätt, tänk vilka resurser vi skulle kunna ta tillvara på då till ett mycket lägre pris för oss konsumenter. Diskussionerna om svensk vatten och kärnkraft skulle troligtvis vara helt onödiga eftersom industri Sverige mycket väl skulle kunna tillgodose svenska behov.

Besöket tog längre tid än vad jag räknat med, vi hade så mycket att prata om att tiden rann iväg. Med mig fick jag en spännande bok om Karlshamns energi som blir kvällens läsning.


Tack för två fantastiska besök idag.

Södra Cell Mörrum


Nu har veckans studiebesöksmaraton inletts. Jag har en otroligt intensiv vecka framför mig och den har börjat riktigt bra.


Tillsammans med Karlshamns oppositionsråd Marco Paulsson (M) begav jag mig imorse till Mörrum och Södra Cells massabruk. En industri som producerar massor av pappersmassa och omsätter 17 miljarder varav 1.4 i Mörrum. Södra koncernen är enorm och innehåller en massabruk, sågverk, hustillverkning, interiörträproduktion och pelletstillverkning. En kul bihistoria är att Widéns trä i Hedåker som jag tidigare besökt tillhör Södra koncernen. Södra ägs av sina medlemmar och använder sig framförallt av vad de själva producerar, trävirke.


Vi fick en bra och djup presentation av företaget där de visade upp sin produktionslinje och alla de miljöförbättrande åtgärder de har vidtagit. De har mer eller mindre kretslopp i allt de gör och utsläppen är minimala idag jämfört med för 15 år sedan.

Efter den teoretiska presentationen var det dags att sätta på sig skyddshjälmen och bege sig ut i produktionen. Jag har tittat på fibrer, sodakokare och en hel massa verkstäder där de tillverkar sina specialdelar själva.


Den spillvärme som kommer från industrin säljsvidare i form av varmt vatten till Karlshamns Energi AB.

måndag 10 januari 2011

Liten sjukling

Idag har jag varit hos veterinären med vår lilla katt. Han har haft öronkvalster och behövde bli ordentligt rengjord från dem. Nu ligger han och sover på elementet och känner sig rätt ynkling efter nedsövningen.

EN intressant reflektion jag gjorde hur enkelt det är att komma till veterinären och få en behandling med medicin i förhållande till sjukvården Vi fick en tid samma dag, trots att det inte var akut. Diagnos, behandling och recept i handen under 30 minuter...slå det svensk sjukvård!

fredag 7 januari 2011

Trött innan det börjat

Jag ska erkänna att jag gärna tittar på Let´s dance på fyran, enkel underhållning och oftast vacker dans på en gång. Men i år känner jag bara irritation över programmet innan det har börjat.

För det första har Tv4 gjort så vansinnigt mycket reklam för programmet att det redan börjar kännas uttjatat och långtråkigt, jag byter kanal när reklamen går igång. För det andra är jag så sjukt trött på mediarapporteringen om vad deltagarna i programmet tycker och tänker om olika saker. Deltagarnas relation till varandra och skvallret bakom kulisserna

Jag tror att programmet inom en snar framtid kommer döda sig själv, trist på något som egentligen är en bra program ide

Utsläppt för att dö

Nu har det hänt igen, den här gången på Listerlandet i Blekinge. I natt har 600 minkar släppt ut ur sin burar för att dö en plågsam död i "frihet". Senaste nyheten är dessutom att minkarna inte är utsläppta utan stulna, inte bra det heller.

Just nu är det över en meter snö i Blekinge och tillgången till föda är dålig som den är redan dessutom korsas Listerområdet av stora vägar där minkarna kommer gå en säker död tillmötes.
Jag korsade några av de stora vägarna utanför Skillingaryd i höstas där förra minkutsläppet var. Det var ingen rolig syn på vägen, det var som att köra över köttfärs.

Pälsnäringen i sig har alltid intresserat mig jag har haft föremånen att besöka minknäringen på Lister tidigare. I veckan som kommer ska jag göra ett återbesök för att titta på näringen och samtala med människorna som driver den och lever av den. Pälsnäring precis som annan djurhållning regleras av Svenska lagar och de lagarna ska hållas oavsett vilken del av näringen man tillhör. Missköter man sig ska man inte få ha djur, så enkelt borde det vara. Men att bryta mot ytterligare lagar för att släppa ut oskyldiga djur i en miljö de inte klarar av har inget med djurrätt eller djurskydd att göra.

BLT, , BLT

tisdag 4 januari 2011

Gott nytt år och god fortsättning

Jag vill passa på att önska alla ett riktigt gott nytt år och en god fortsättning.

2010 har varit ett unikt år på många sätt, för världen, för Sverige och inte minst för mig. Det finns så många som skriver årskrönikor just nu att det snurrar i huvudet när jag tänkt skriva min egen att jag inte vet hur jag ska göra längre.

Det är mycket som har hänt under det gångna året och för mig har den röda tråden naturligtvis varit politik på alla plan. Provval, valrörelse, personvalskampanj, landstingskampanjer och riksdagskandidaturen. Sen kom jag in i riksdagen och efter det har det snurrat på i ett rasande tempo. Hade vi inte fått lite ledig tid att spendera som vi vill nu i jul så hade jag nog krupit in under en filt och gömt mig av ren trötthet. Både kroppen och hjärnan kändes fullständigt slut när jag packade väskan full av böcker och handlingar och låste riksdagskontoret innan jul.

Ska jag försöka sammanfatta 2010 blir det, intensivt, roligt och snabbt. Tiden går verkligen snabb när man har roligt och nu laddar jag batterierna för fullt inför nya spännande saker som kommer hända under 2011.