tisdag 31 augusti 2010

Hallstahammar

Hyggligt sent igår kväll blev jag uppringd av en lätt desperat ungdomsförbundare som i sista sekunden behövde ha någons om kunde hålla klasspresentationer på Kantowska gymnasiet i Hallstahammar idag på morgonen.

Inga problem för mig som faktiskt hade en liten lucka i schemat. Fyra härliga klasspresentationer om moderat ideologi, skola, försvar och miljö blev det. Lite ringrostig i början var jag allt men det tog sig på slutet tror jag. Förhoppningsvis har vi vunnit över några elever till det jobbande laget i slaget om Sverige den 19 september när en enorm kull förstagångsväljare går till valurnorna för första gången.

Sedan har det varit fixande och valstuga hela dagen. Spännande saker är på gång och mer om det senare. Han var lite i kyrkans verklighet en stund också, internationella gruppen i Domkyrkan hade möte och planerade hösten. Insamling av pengar till världens barn står närmast på agendan utanför Domkyrkan den 18 september.

måndag 30 augusti 2010

Miss i planeringen

Ibland blir det inte riktigt som det var tänkt, men idag blev det bra fast på ett annat sätt!
Jag skulle ha åkt till Norberg egentligen men av olika anledningar blev det inte av. Ledig kväll eller kampanj tänkte jag. Gissa vad, det blev kampanj!

Tillsammans med kommunfullmäktige gruppen har jag knackat dörr på Vallby ikväll. För en del var det första gången och för andra var det en i raden av kvällar vi varit ute. Hur som helst gick det riktigt bra och moderaterna i Västerås är riktig på gång nu!

Imorgon skulle jag vara på kontoret egentligen men min lugna kontorsmorgon har snabbt blivit utbytt till fyra klasspresentationer på Kantowska gymnasiet i Hallstahammar! Det ska bli så jäkla roligt, på Kantowska var jag senast tillsammans med integrationsminister Billström precis innan sommaren så det här blir en bra uppföljning.

Vinnarna


NU på Sigmatorget!

Alliansen


Partiledarna är på väg till Västerås 'vi' ungdomsförbundare möter upp kampanjbussen.

Lite verklighet

Det är inte bara valrörelse så här års även om det blir väldigt mycket. Det ska hinnas med lite på kontoret också och på måndags förmiddagar har vi som bekant majoritetsmöte.
Sjukvårdspartiet har bestämt sedan länge att de vill gå fram som eget parti i valet och sedan förhandla med andra partier i en eventuell majoritet. Miljöpartiet har gjort en lustig resa där de helt plötsligt har bestämt sig för att samarbeta med oppositionen utan att prata med majoriteten först. Klart att vi känner oss besvikna över deras agerande men fram till valet är vi en majoritet bestående av Moderater, folkpartister, centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och sjukvårdspartiet. Vi har lagt en gemensam budget och den ska hållas hela vägen!

söndag 29 augusti 2010

Framåt eller bakåt

Vilken härliga morgon, eller egentligen inte alls. Ryggen värker och jag har blåmärken på de mest konstiga ställen sedan gårdagens dragkamp i Kungsör. Jag fick rulla mig ur sängen i morse för att över huvudtaget komma upp.
Min ond rygg är absolut inte bättre men jag har fått mig ett rejält träningspass såhär mitt i valrörelsen och det är ju inte det sämsta endå!

Efter att ha haltat ut i hallen så blev mitt humör väldigt mycket bättre av att slå upp SvD. Rubriken som mötte mig och min kanna morgonkaffe säger "Historiskt lågt för de röda". Dessutom visar SIFO undersökningen att alliansen nu ligger på 50% av väljarstödet mot 43.3% för det rödgröna blocket.

Det är flera veckor kvar till valet och mycket kan hända fortfarande. Men fortsätter Mona och Ohly med utspel i stil med Afghanistan och butler i tunnelbanan så kommer det gå lättare för oss. Nu ska de dessutom presentera sitt valmanifest vilket förhoppningsvis kommer leda till ännu klarar skillnader mellan blocken. Bidrag eller arbete, framåt eller bakåt?

lördag 28 augusti 2010

Dragkampen nästan slut


Nu är det bara två drag kvar. Vi har kört 10 redan, mjölksyran sprutar i benen och huden på armarna är uppfläkt. Vad gör man inte för partiet!

Dragkamp i Kungsör


Moderaterna i Kungsör kampanjar på Tor Modéen dagarna. Tillsammans med MUF är vi vansinnigt nånga Moderater här idag.

Vidare till Köping


Från mässan till Köping centrum. Här har Moderaterna en riktigt trevlig valstuga, kom ner och titta!

Köpingsmässan


Kampanjbilen rullade ut från Västerås tidigt imorse. Nu är vi på köpingsmässan där vi kampanjar tillsammans med Stefan Söderberg och Köpingsmoderaterna.

fredag 27 augusti 2010

Kokbok någon?

Moderatkvinnorna har skrivet en kokbok med ett recept från varje län i Sverige. Riktigt bra.
Idag har jag delat ut kokboken i Arboga och de gick som smör i solsken. Förutom jag så var Tomas Högström men och pratade landstingspolitik tillsammans med fem glada Arbogamoderater.

Till min stora glädje var min gamla distriktsordförande Therese Staffansson den första vi krockade med, hon är precis så glad, sprudlande, entusiastisk och lång som jag mindes henne. Vi ses alldeles för sällan och hon stå nu på min lista av vänner som jag behöver träffa i lung och ro efter valrörelsen.

Vilken härlig tid

Jag har inte glömt bloggen, det har bara kommit en massa andra saker mellan Igår knackade jag först dörr på Bäckby. Sedan åkte jag vidare till Studieförbundet Vuxenskolan på Bäckby och tillsammans med Elisabeth Unell försökte vi förklara vad Moderat politik är och hur den funkar. Det kom upp en massa spännande frågor om vad utanförskap är i form av trygghet. För många handlar tryggehet om just jobb och ett arbete löser i sin tur utanförskapet i samhället. Vi var alla överens om att språk är viktigt och att bästa stället att lära sig det är på en arbetsplats.

Jag hade lovat att åka ner på stan och ta en öl tillsammans med min goda vän Fredrik Dalmo efter Bäckbysamtalen men det visade sig att Fredrik satt i en debatt i stadsbiblioteket om energi och miljö så jag gick dit och lyssnade istället. Nu han jag inte höra hela debatten men Fredrik briljerade i sitt slutanförande genom att helt enkelt säga att energi och miljö hänger ihop och är ett globalt ansvar som vi i Västerås måste ta lika mycket ansvar för som resten av världen.

torsdag 26 augusti 2010

Alliansens valmanifest

Nu har det äntligen kommit, alliansens valmanifest...eller jobbmanifest som vi kallar det för!!!

11 arbetsgrupper har arbetat hårt med att ta fram idéer och utmaningar i vår politik. En politik som är realistisk och genomförbar och kommer göra Sverige till det framtidsland vi vill att det ska vara.

Tydliga ingångsvärden: Vi ska fortsatt sätta jobben först. En politik för arbete ska vara vårt huvuduppdrag. Vi ska ta ansvar för Sveriges ekonomi och uthålliga statsfinanser. Om detta kan vi inte kompromissa.
Läs med på Moderaterna eller på Alliansens hemsida.

Utbildning och jobb för unga

Alliansen presenterar i dag huvudinriktningen för de förstärkningar inom utbildning och arbetsmarknadspolitik som vi vill genomföra under nästa mandatperiod.

Det handlar om införandet av en särskild lärlingsanställning för gymnasielever, om en särskild lärlingsprovanställning för ungdomar under 23 år, om högre studiebidrag för ungdomar med oavslutad grundskole- eller gymnasieutbildning, om en förlängd folkhögskolesatsning och om insatser för fler ungdomar inom ramen för jobbgarantin.

Därtill föreslås utbyggd arbetspraktik, coachning och förstärkt särskilt anställningsstöd och utökade resurser till Arbetsförmedlingen. Totalt uppgår satsningen till drygt 4 miljarder kronor under åren 2011-2014.

Till detta kommer den särskilda satsning för en bättre skola och utbildning för unga som Alliansen presenterade i Almedalen i juli, detta i form av 6 miljarder kronor till skolan, gymnasieskolan och yrkesvux.

onsdag 25 augusti 2010

Tillbaka i Västerås


Ikväll klarade jag inte av att knacka dörr. Min rygg värker och det är dags för en paus i knackandet. Paus för mig innebär valstuga, hurra för valrörelse.

Energiseminarium


Från valstugan i Västerås till seminarium i Kolbäck. Det är snabba puckar i valrörelsen nu och det gäller att hänga med. Jag går på ren vilja och kaffe just nu, sova får man göra efter valet.

Valstugan invigs


Nu är den på plats, valstugorna finns på Sigmatorget i Västerås.

tisdag 24 augusti 2010

Jobb- och företagspaket på 2,45 miljarder

Alliansens partiledare Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund presenterade idag huvudinriktningen för reformer och förstärkningar inom företagande, entreprenörskap och innovation under nästa mandatperiod.
Bland förslagen finns sänkt tjänstemoms i restaurangbranschen till samma nivå som för livsmedel. Fortsatt satsning på kvinnors företagande, regelförenklingar, innovationsinsatser och stöd till företagare. Inom energi och klimat föreslås satsningar på miljöteknik och energiforskning.

Totalt innebär de skarpa förslagen satsningar på företagande, entreprenörskap och innovation på 2,45 miljarder kronor 2011-2014. Reformambitionen om att sänka tjänstemomsen är en satsning som motsvarar 5,6 miljarder kronor.

En rad viktiga reformer har genomförts under mandatperioden som förbättrat näringsklimatet och stärkt Sverige som företagarnation.

Alliansregeringen har målmedvetet sänkt skatterna för företagare och på företagande, sänkt kostnaderna för att anställa, förbättrat trygghetssystemen och minskat regelbördan för företagen. Vi har också öppnat fler delar av ekonomin för entreprenörer. Med dessa förslag tar vi ytterligare steg för fler jobb och företag.

Sverige ska vara ett land där det lönar sig att arbeta. Ett land där fler vill anställa och fler företag kan starta och växa. För jobben, tillväxten och en positiv utveckling i hela vårt land är det centralt att befintliga företag växer och att nya skapas.

Guldet finns i Fagersta


Efter regn kommer regnbågen. I slutet av regnbågen finns Fagersta!

Förutsättningarna inte så bra!


Det är sällan jag inte vill kampanja men nu börjar en sådan känsla smyga sig på.
Regnet fullständigt öser ner över Fagersta, jag ser inte många meter fram. En liten sjö har börjat bildas utanför dörren där jag står just nu.

Lunch på statoil



Nej till sprututbyte


Återigen försöker några vänsterpartister att få till stånd ett sprututbytes program för injeserande missbrukare.
Motionen ska behandlas av sjukvårdsutskottet idag och smittskyddsläkaren ger oss information.

Jag har varit emot sprututbyte i Västmanland sedan förslaget togs upp första gången och jag står fast vid det fortfarande. Vi ska inte bidra till missbruk.

måndag 23 augusti 2010

Kampanjgänget


Inte mindre än 12 moderater har nu kämpat för fortsatt borgerligt styre i kommun, landsting och riksdag.

Förloraren


Alla är vi bra på olika saker. Jag är bättre på att lyfta politiska frågor än att kasta boll.

Vänsterns utmaning



Välfärdspaket - för tryggare vård och omsorg

Under den gångna mandatperioden har Alliansen genomfört många reformer för höjd kvalitet, mer valfrihet och ökad tillgänglighet i den svenska välfärden. Viktiga steg har tagits för en säker vård utan köer och en värdig och trygg omsorg. När det efter hand vänder i Sveriges ekonomi vill Alliansen förstärka arbetet för höjd kvalitet, tillgänglighet och valfrihet i välfärden.

Detta särskilt inriktat på höjd kvalitet i sjukvården och ökad trygghet i äldreomsorgen. Det handlar om insatser för bättre bemötande, tillgänglighet, service och pålitlighet. Därtill vill Alliansen ge välfärdens medarbetare verktyg att kunna göra ett bra jobb genom ökad möjlighet till delaktighet, inflytande och utveckling.

Under nästa mandatperiod vill Alliansen därför se reformer och förstärkningar på en rad områden inom sjukvården och äldreomsorgen:

* Inom sjukvården föreslår Alliansen reformer för förstärkt patientsäkerhet, en utvecklad tandvårdsreform, en permanent psykiatrisatsning och fortsatta insatser för förbättrad tillgänglighet genom en vidareutveckling av kömiljarden och skärpt vårdgaranti.
* Inom äldreomsorgen föreslås reformer för förbättrad vård för äldre, ökad kvalitet och självbestämmande för äldre i boendet, ett omsorgslyft för äldreomsorgens medarbetare och satsningar för att förstärka äldres valfrihet och rättigheter inom äldreomsorgen.

Totalt innebär förslagen en satsning på sjukvård och äldreomsorg på sammanlagt 5,8 miljarder kronor 2011-2014. Detta utöver de tidigare aviserade satsningarna på förstärkta statsbidrag till kommuner och landsting.

Ytterligare satsningar för att mildra krisens effekter för familjer och ensamstående föräldrar

Regeringen föreslår att bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer höjs från och med 1 januari 2012. För hushåll med 1 barn blir höjningen 350 kronor per månad, för 2 barn 425 kronor per månad och för hushåll med 3 eller flera barn blir höjningen 600 kronor per månad.

Samtliga barnfamiljer som har bostadsbidrag, ca 150 000 hushåll, får del av höjningen av bostadsbidraget. Av dessa hushåll är ca 135 000 ensamstående, dvs. de allra flesta. I huvudsak riktar sig alltså satsningen till ensamstående föräldrar som har knappa marginaler.

Reformen påverkar den disponibla inkomsten mer hos kvinnor än hos män. Det innebär att reformen också bidrar till att utjämna skillnaderna mellan kvinnors och mäns inkomster.

Höjningen av bostadsbidraget innebär en sammantagen höjning per månad enligt följande:
1 barn från 950 till 1 300 kr (+350 kr)
2 barn från 1 325 till 1 750 kr (+425 kr)
3 barn eller fler från 1 750 till 2 350 kr (+600 kr)

Tidigt


Men lika glada är vi för det.

Vad gör du på morgonen


Själv är jag på morgonkampanj.

söndag 22 augusti 2010

Packa påsar

Nu har vi varit på expen och förberett inför morgondagen. Nu ska jag ochmin förkylning cykla hem och äta lammfärsbiffar och titta på sista delen av Sagan om ringen.


Kampanj på Skälby


Idag har vi knackat dörr på en massa ställen i Västerås. Själv har jag varit på Skälby med Fredrik, Sofie och Rodrigo.

29 dagar till final

Vilken härlig morgon. Trotts förkylning har jag inte bara fått sova en hel natt utan att vakna fler gånger jag vaknar upp till nyhetsmogons nyhet om att det borgliga blocket leder med 7,6 procentenheter.

Nu ska varken jag eller någon annan på något sätt tro att valet är klart, det återstår 29 korta dagar med intensivt arbete för båda blocken och allting kan hända. Igår var det någon som sa att det hänger på 60 000 röster...idag har SIFO ändrat den prognosen till det bättre med mycket återstår.

Igår var jag i Kunsör, idag är jag i Västerås nästa vecka ska jag till Fagersta, Köping, Kungsör och något ställe till som blir en överraskning


SvD, SvD igår, Aftonbladet och VLT

lördag 21 augusti 2010

Thor Modéen


Man kan inte kampanja i Kungsör utan att ta en bild av Kungsörssonen Thor Modéen. På det här lilla torget har jag hållit en del valmöten genom åren och det är alltid lika roligt att komma tillbaka.

Torgmöte i Kungsör


Idag befinner jag mig i Kungsör med mig för att kampanja är Mikael Andersson Elfgren.

fredag 20 augusti 2010

Finansdepartementet skriver upp tillväxtutsikterna

Finansdepartementet skriver i en ny prognos upp sin bedömning av svensk ekonomi och de offentliga finanserna. Målet om överskott på 1 procent av BNP nås redan 2012. Arbetsmarknaden förbättras gradvis i takt med ljusare tillväxtutsikter.

- Tillväxten i BNP är hög. Men riskerna är dock stora, framför allt om man ser till vår omvärld där många länder har mycket stora bekymmer med sina offentliga finanser. Regeringen vill därför vara fortsatt försiktig. Att komma tillbaka till överskott är vår högsta prioritet för att kunna försvara Sverige mot nya hot, säger finansminister Anders Borg.

Högre tillväxt 2010
Svensk ekonomi har utvecklats oväntat starkt under det första halvåret i år. Samtidigt har hushållen och företagen blivit allt mer optimistiska om framtiden. Både den inhemska efterfrågan och exporten har varit viktiga drivkrafter för den snabba återhämtningen. Den oväntat starka och breda återhämtningen i kombination med allt mer optimistiska
framtidsförväntningar bland hushåll och företag och en förbättrad konjunktur i omvärlden har gjort att Finansdepartementet skriver upp BNP-prognosen för i år och nästa år. I den nya prognosen bedömer departementet att BNP ökar med 4,5 procent 2010 och med 4,0 procent 2011 - en upprevidering med 1,2 procentenheter respektive 0,2 procentenheter jämfört med juniprognosen.

Sysselsättningen fortsätter att öka och arbetslösheten faller tillbaka undan för undan. I den nya prognosen bedöms arbetslösheten bli 8,5 procent 2010 och 8,0 procent 2011. Det är en nedrevidering med 0,4 procentenheter för båda åren jämfört med juniprognosen. Arbetsmarknaden väntas utvecklas starkare till följd av att produktionen växer snabbare. År 2014 bedöms arbetslösheten ligga på 6,0 procent.

Starkare offentliga finanser, men viktigt att vara försiktig med reformer
Det finansiella sparandet förbättras i takt med att BNP ökar. Finansdepartementet bedömer att det finansiella sparandet är tillbaka på överskott över 1 procent av BNP från 2012 och framåt.

Men prognosen är fortfarande osäker. De statsfinansiella problemen i omvärlden kan leda till att återhämtningen i Sverige fördröjs och i värsta fall till att konjunkturen åter försvagas. Regeringen vill därför vara försiktig med att ta ett osäkert reformutrymme i anspråk. För 2011 bedömer regeringen att reformutrymmet är drygt tio miljarder kronor. Ett större reformutrymme kan uppstå mot andra halvan av nästa mandatperiod.

– Givet osäkerheten om reformutrymmet bör vi endast presentera skarpa förslag för 2011. De förslag som presenteras därutöver måste ses som reformambitioner som beror på om ett varaktigt reformutrymme faktiskt uppstår, säger finansminister Anders Borg.

Rapport om vänsterpartiernas hot mot företagande och jobb

På torsdagen den 19 augusti, en månad innan valdagen, presenterade Alliansens partisekreterare Per Schlingmann (M), Anders Flanking (C), Erik Ullenhag (FP) och Lennart Sjögren (KD) rapporten "10 hot mot företagande och jobb".

Rapporten tydliggör vilka konkreta hot vänsterpartiernas politik utör mot företagande och framväxten av nya arbetstillfällen i Sverige. Det handlar framförallt om 10 centrala frågor:

* Höjda skatter för egenföretagare och löntagare
* Sämre möjligheter till riskkapital
* Avskaffat RUT-avdrag
* Avskaffat ROT-avdrag
* Införd ungdomsskatt
* Inga besked om arbetskraftsinvandringen
* Osäker energiförsörjning
* Höjd bensinskatt
* Införd kilometerskatt
* Risk för höjda arbetsgivaravgifter för äldre

Rapporten finns på moderaternas hemsida.

Valstugan inreds


Men först måste hyllorna köpas, på IKEA så klart.

Flygbladsutdelning


Vilken kampanjdag, två spontankampanjer på en dag, fantastiskt. Över lunch har vi nu delat flygblad i västerås om fastighetsskatten.

Tidig morgon

Vad ska man göra en skittidig fredagsmorgon? Tja, jag tog med mig en kompis och en bunt Fredrik Reinfeldt böcker och delade ut till morgonpigga Västeråsare på väg till järnvägsstationen. Succé


torsdag 19 augusti 2010

Dörrknack i Surahammar


Efter en riktigt lyckad kväll avslutar vi med fika hemma hos Sten Ira.

Presskonferens

Det är inte helt enkelt att få bra kameravinklar i ett litet rum men SVT gör vad de kan.


Nu kör vi



Landstingsallansen presenterar valmanifest


Vi förbereder oss inför mediastormen som ska komma. Vi har inga tårtor eller bullar att bjuda på och jag har läst att man ska bjuda på sånt i tidningen.

Vänsterpartiernas hot mot fordonsindustrin

I dag, onsdagen den 18/8, presenterade Moderaternas näringspolitiske talesperson Tomas Tobé och Moderaternas forskningspolitiske talesperson Lars Hjälmered rapporten "Vänsterpartiernas hot mot fordonsindustrin".

Rapporten tydliggör vad som står på spel för fordonsindustrin i höstens val. I september 2010 står två tydliga alternativ mot varandra. Vänsterpartierna går till val på förslag som kraftigt kommer att försämra den svenska fordonsindustrins förutsättningar. Det handlar framförallt om fyra områden:

* Införd kilometerskatt
* Avvecklad kärnkraft
* Strypta forskningsanslag till fordonsindustrin
* Bristfälliga infrastruktursatsningar

Moderaternas politik syftar istället till att förbättra fordonsindustrins villkor och långsiktigt trygga viktiga arbetstillfällen. Vi vill under nästa mandatperiod arbeta vidare för en fortsatt konkurrenskraftig fordonsindustri med jobb och tillväxtmöjligheter.

onsdag 18 augusti 2010

Kommunkandidater i Sala


Salamoderaterna har valupptakt just nu. Först har vi fått lyssna på ett föredrag om Alliansens arbete på riksplan och hur det arbetet påverkar oss lokalt. Nu har kandidater från riksdag, landsting och kommun fått möjlighet att presentera sig.

Griskampanj

Idag syns ungdomsförbundet i VLT, tyvärr finns inte artikeln på nätet.
Med sig ut på stan hade de en stor röd gris med texten "ungdomsskatten" som symboliserade den extra kostnad som blir för företagare att anställa ungdomar om oppositionen får som de vill.


Jobbpaket för aktivitet, utbildning och arbete

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har idag presenterat förslag om förstärkta insatser för coachning, praktik och utbildning med över 3 miljarder kronor under 2011 och 2012.

Jobbpaketet innehåller förstärkta insatser för korttidsarbetslösa, förstärkta insatser för långtidsarbetslösa och förstärkta insatser för ungdomar. Detta är en del av partiets samlade politik för att påskynda återhämtningen i Sveriges ekonomi och möjliggöra en snabb sysselsättningstillväxt när konjunkturen vänder.

Totalt innebär förslagen över 31 000 nya platser i coachning, praktik och utbildning kommande år. Därutöver tillförs Arbetsförmedlingen resurser för förstärkt förmedlingsverksamhet.

tisdag 17 augusti 2010

MUF inspirerar 3




MUF inspirerar 2




Nicklas Wykman

Muffarna har fått extra förstärkning idag. MUF´s förbundsordförande Nicklas Wykman och pressekreterare Gustaf Stenlund har hjälpt till.

MUF inspirerar


Hela expen är full av muffare. Hurra
Idag har de inte bara kampanjat i Västerås de skriver insändare och lär sig debattera.
Eftersom även jag behöver lite ungdomlig inspiration ibland fick jag vara med en stund och det tackar jag varmast för. Nu känner jag hur inspirationen kommit tillbaka igen trots en ond rygg och en kalender som håller på att spricka av planering.

Fredriks bok

Framåt tillsammans av Fredrik Reinfeldt
Precis som jag har Fredrik varit ute i Sverige på studiebesök inom ramen av projektet "välkommen till verkligheten". Till skillnad från mig har Fredrik sammanfattat sina resor och upplevelser i en bok, framåt tillsammans. Titeln på boken är samma som på partiets nya valaffischer och kopplingen förstår man enkelt när man läser boken.
Jag fick tjuvläsa den redan i söndags trots att den lanserades först igår och jag känner igen många av mina studiebesök i boken också. Jag gjorde 17 besök, Fredrik han med 140 resor i hela Sverige och det är imponerande. Han har träffat unga så väl som gamla, han har lyssnat och han har pratat. Han har sjungit karaoke och han har dansat, det fick inte jag möjligheten till även om Granbackens ålderdomshem i Norberg just köpt in ett tvspel med karaoke när jag var där.

I denna svenska vardag, hos alla de människor som tillsammans utgör Sverige, har Fredrik Reinfeldt hämtat inspiration till sin berättelse om Föregångslandet Sverige.
Här beskriver han, med utgångspunkt i några av resorna, hur han ser på Sverige och vad han vill att Sverige ska vara.
Det är en berättelse som inte alltid speglar vår egen bild av Sverige, och den är inte alltid ljus. Men ändå med en övertygelse om att Sveriges bästa tid ligger framför oss. Om vi går framåt tillsammans.


Nästan allt är borta

Under sommaren har gamla hudkliniken tuggats ned, bit för bit. Anledningen till att det går så långsamt är två. För det första är huset byggt under en tid så man inte fuskbyggde och ingen storm skulle kunnat rasera det här huset någon sin. För det andra så tas allt tillvara på, det som går att återanvända inom landsinget återanvänder vi som det är och det som inte går att återvinna som det är det återvinner vi genom att källsortera ned i minsta tegelsten.

måndag 16 augusti 2010

Jobbpaket för arbete och trygghet

Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt, presenterar i dag ett jobbpaketet för arbete och trygghet. Moderaterna föreslår ett jobbpaket för att påskynda återhämtningen i Sveriges ekonomi och möjliggöra en snabb sysselsättningstillväxt när konjunkturen vänder. Som ett steg i jobbpaketet föreslås en skattereform för arbete och trygghet. Förslagen är en reformambition och ska prövas mot de offentliga finanserna och möjligt reformutrymme efter 2011.

Det består av tre delar: Ett femte steg i jobbskatteavdraget och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt på motsvarande 15 miljarder kronor samt förstärkta skattelättnader för Sveriges pensionärer på motsvarande 4,8 miljarder kronor. Totalt innebär förslagen skattelättnader för 6,1 miljoner människor.

Mer om detta kan du läsa på Moderaterna eller alliansens hemsidor.

Mer kunskap i skolan med Alliansen

Socialdemokraterna har i dag publicerat en granskningsrapport över regeringens utbildningspolitik. Det vore mer klädsamt om Mona Sahlin och vänsterpartierna kunde presentera en komplett utbildningspolitik istället för att kritisera Alliansen på bristfälliga grunder.

I rapporten påstås att lärartätheten skulle ha sjunkit i den svenska skolan. Men trots den värsta ekonomiska krisen på över 80 år, har lärartätheten ökat under mandatperioden. Under Ibrahim Baylans sista läsår som skolminister (läsåret 2005/06) var lärartätheten i grundskolan 8,1 lärare per hundra elever. Förra läsåret (2009/10) var lärartätheten 8,2 lärare per hundra elever.

Alliansen har värnat välfärdens kärna under en svår finanskris. Dessutom har ett flertal viktiga reformer genomförts för att komma tillrätta med den förra regeringens misslyckanden och stärka skolans kunskapsuppdrag.
Bland reformerna märks:
- Tidigare betyg och i fler steg. Skriftliga omdömen från Åk 1.
- Ny och bättre lärarutbildning
- Lärarlegitimation
- Skärpta behörighetskrav för lärare
- Ny gymnasiereform
- Skärpta krav till högskolan
- Yrkesvux och Yrkeshögskola

Istället för att kritisera Alliansen på bristfälliga grunder borde vänsterpartierna presentera gemensamma besked till Sveiges lärare och elever om vilken skolpolitik de vill föra.
Ska de införda nationella proven från årskurs tre behållas eller avskaffas? Ska den införda mobbningssatsningen fortsätta eller inte? Hur ställer sig vänsterpartierna till den genomförda reformen för mer ordning och reda i skolan? Vill de rödgröna återta starkare befogenheter för lärarna? Ska läxläsning vara tillåtet i skolan eller inte?

lördag 14 augusti 2010

Valupptakt


Just nu är väldigt många Moderater i Västmanland sammlade på samma ställe för att hålla valupptakt.

Beatrice Ask, justitieminister och framförallt vice partiledare är här för att prata om valet. Varje röst kommer att var viktig för att Sverige ska behålla den positiva utveckling som varit de senaste fyra åren.

Paus


Kampanjarna Johan, Matthias och kampanjhunden Lisa tar en välbehövlig glasspaus på torget i Sala.

Förberedd


Det är 30 grader varmt idag och svetten rinner utmed ryggen. Mina kollegor har därfor haft riktigt roligt åt dagens fynd, en ullmössa till vintern.

Kampanj i Sala


Vi moderater drar ett tungt lass. Idag kampanjar jag på gruvans dag i Sala.

Ibland får man ta till barnarbete


Nu är bilen fin och ren igen efter sommarens resande. Tar man fram hinkar och vattenslang med två småflickor i närheten så får man inte vara själv. Efter en del vattenlek lyckades mina barnarbetare tillslut få bilen riktigt fin.

fredag 13 augusti 2010

ny arbetsmarknadspolitisk talesperson


Hillevi Engström
Idag presenterade Fredrik Reinfeldt, Hillevi Engström som Moderaternas nya talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Hillevi Engström, född 1963 i Sollentuna, är ordförande i arbetsmarknadsutskottet.
Hillevi är riksdagsledamot sedan 2002 från Stockholms län och har tidigare varit ledamot i justitieutskottet 2006-08 och i EU-nämnden 2006-08. Hillevi är kriminalinspektör och även ordförande i Sollentunahem.

Glada medarbetare

Idag slutar en av landstignets semestervikarier, vaktis Anders och om någon vecka slutar receptions Lotta. Jag lovade baka muffins och så här glada blev de över resultatet. Tur att sommaren är slut för de innehåller en massa smör precis om muffins ska!

torsdag 12 augusti 2010

MUF i SALA



Kampanj i Sala



Bästa valaffischen

Aftonbladet har lagt ut Moderaternas och Sossarnas valaffischer på nätet. Gå in och rösta på den affisch som är bästa.

Moderaterna skall företräda och se alla människor i hela Sverige

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann skriver idag på DN-debatt om att moderaterna ska företräda och se alla människor i hela Sverige – inte bara våra egna sympatisörer och väljare. Debattartikeln bifogas nedan.

Ingen av oss vet i dag hur morgondagen kommer att se ut. Dagens Sverige är inte exakt likadant som för tio eller ens fem år sedan och det kommer inte att se likadant ut fem år från nu. Vi lever i en värld som hela tiden ställer oss inför nya krav och där vi ständigt möter nya utmaningar och prövningar.

Det här är i grunden något positivt, men det ställer också krav på dem som söker förtroende att leda Sverige in i framtiden. Bara de partier som klarar av att förändra sina politiska förslag och åtgärder om verkligheten kräver det och som har förmågan att utvecklas i takt med sin samtid kan med rätta säga sig vara ett parti för framtiden. Det går inte att leda ett land i rörelse och förändring om man själv motsätter sig detsamma.

En bärande del i utvecklingen av Moderaterna har varit vår vilja att söka upp samhällsproblem och lyssna på dem som vet att berätta om dem. Därför har vår största satsning under mandatperioden varit vårt projekt "Välkommen till verkligheten", där moderater i hela landet har samtalat med medarbetare i över 3000 välfärdsverksamheter. Denna arbetsform – att aktivt lyssna på dem som finns och verkar i viktiga verksamheter och att låta deras erfarenheter påverka politiken – ska under nästa mandatperiod bli en naturlig metod bland våra förtroendevalda.

Moderaterna har redan visat att vi klarat av att ompröva gamla sanningar. Vi har haft såväl vilja som verklig kraft att förflytta oss när det har varit nödvändigt. Det har kanske tydligast synts i vår skattepolitik och i vårt förhållningssätt till välfärdens verksamheter. När vi nu fortsätter utveckla Moderaterna är det med samma öppenhet för nödvändig förändring som tidigare. Det betyder att en röst på Moderaterna är en röst på ett parti i fortsatt förnyelse.
Förutsättningarna för hur Moderaterna kommer att utvecklas påverkas naturligen till viss del av höstens valresultat. Men redan nu vill vi vara öppna för väljarna hur vi vill fortsätta utveckla vårt parti. Därför kommer vår partistyrelse nu på fredag (13/8) att anta ett första policydokument om inriktningen på vårt förnyelsearbete de kommande fyra åren. Redan nu går det att peka ut några viktiga byggstenar i förnyelsen.

Det mest avgörande är att fortsätta det politiska reformarbetet, och den ekonomiska politiken kommer att vara central. I dagens Sverige ställs allt högre krav på utbildning, prestation och ambition. Men alla vill inte ta den vägen i livet och alla kan inte heller göra det. Om vi då samtidigt säger att fler behöver jobba och dessutom jobba mer – då är det vårt uppdrag att se till att framtidens arbetsmarknad är mer anpassad till vars och ens egen förmåga och individuella förutsättningar. Om alla ska ha ett jobb att gå till så behövs alla typer av jobb.
Det finns fler viktiga frågor – men just detta kommer att vara helt centralt för att Sverige ska kunna fortsätta utvecklas i rätt riktning. Därför är det också en viktig fråga för Moderaterna.
Vi behöver också arbeta mer aktivt för att locka fler kvinnor och fler personer med invandrarbakgrund till att företräda oss. Det här är kanske vår största utmaning. Likt de flesta partier har vi för få kvinnor i ledande roller i våra kommuner och vi har för dålig representation av invandrare i partiet som helhet.

Det här är ingen ny fråga för oss. Vi har redan genomfört viktiga åtgärder och det har gett resultat. Inför valet till Europaparlamentet och inför detta riksdagsval beslutade Moderaternas partistyrelse för första gången om tydliga direktiv som sedan legat till grund för listornas utformning. Tillsammans med andra åtgärder har det här lett till en jämnare könsfördelning och vi kan nu se att ungefär varannan riksdagsvalsedel för Moderaterna toppas av en kvinna.
Men vi måste göra mer än så. Därför kommer vi att under nästa mandatperiod utforma nya åtgärder som tydligt svarar på hur vi rekryterar kvinnor och stödjer kvinnor i ledande funktioner. Det här gäller också hur vi kan få fler personer med invandrarbakgrund att söka sig till Moderaterna.

Moderaterna är det parti som företräder allmänintresset och vi ska fortsätta utvecklas till att bli det samhällsbärande partiet i Sverige. Därför är "hela Sverige" ett centralt perspektiv i vår fortsatta utveckling. Det handlar om att vi som politisk kraft företräder och ser alla människor – inte bara våra egna sympatisörer och väljare. Med detta lämnar vi också slutligen föreställningen att ett politiskt partis enda uppgift är att företräda sina väljare. Ska vi nå hit, då måste vi fortsätta utveckla politiken så att den kommer alla till del – i hela vårt land.

Vi vet att vi som parti aldrig kan motsvara hela befolkningen, men då blir det än viktigare att aktivt fortsätta att söka oss ut i Sverige och ta del av alla människors vardag och vardagsberättelser. Det här ställer också krav på oss som organisation; vi måste se till att det alltid finns en stark moderat närvaro i hela landet. För detta ska vi utveckla nya arbetsformer och förnya vårt sätt att arbeta i föreningsverksamheten.

Moderaterna ska bli Sveriges samhällsbärande parti och vi ska långsiktigt förtjäna fler väljare i hela Sverige. Moderaterna ska aktivt vinna väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna Med en politik som vilar på ansvarstagande, som utgår ifrån allmänintresset och som kan omprövas när omvärlden förändras ska vi bli centrum i svensk politik. Nyfiket och öppet ska vi fortsätta utvecklas och pragmatiskt utveckla svaren på hur Sverige kan bli bättre – tillsammans med alla som bor i Sverige och i takt med att vårt samhälle förändras.

Den 19 september väljer svenska folket hur framtidens Sverige ska se ut. En röst på Moderaterna är en röst på alliansen, men också en röst på ett politiskt parti i fortsatt förnyelse.

Vi möter väljarna som Nya Moderaterna och det förpliktigar.
Per Schlingmann
Partisekreterare (M)

onsdag 11 augusti 2010

Ett val mellan fler i arbete eller mer i bidrag

Vi välkomnar en diskussion om jobben, men den granskningsrapport som Socialdemokraterna presenterade idag missar verkligheten på flera punkter. Nu måste vänsterpartierna ge svar på hur jobben skulle bli fler av att höja skatterna för vanliga löntagare och göra det dyrare att anställa unga.

Sverige har likt resten av världen drabbats av den finanskris som slog till hösten 2008. Samtidigt har Sverige klarat sig väl i förhållande till andra länder. Utanförskapet, mätt som helårspersoner som försörjs genom transfereringssystemen, beräknas 2010 vara 968 000 personer. Jämfört med 2006 är det en minskning med 116 000 personer.

Att långtidsarbetslösheten har ökat beror på att Alliansen har synliggjort människor som den tidigare regeringen gömde i till exempel sjukskrivningar, förtidspension eller som bollades mellan olika program. Att många människor som tidigare stått helt utanför arbetsmarknaden nu återvänder och blir jobbsökande ökar på kort sikt långtidsarbetslösheten i statistiken.

Debatten fram till valet kommer att tydliggöra skillnaderna mellan regeringsalternativen i synen på hur jobben ska bli fler. Det är mycket talande att de fyra besked Socialdemokraterna presenterar i granskningsrapporten, alla handlar om utbyggda bidragssystem. Socialdemokraternas besked understryker att höstens val står mellan fler i arbete eller mer i bidrag.

tisdag 10 augusti 2010

En dag på landstinget

Idag ekade det alldeles tomt i korridoren på landstinget inte en människa så långa vägar...det första jag kommer att tänka på är naturligtvis " herregud, jag har missat ett möte ". Så illa var det inte visade det sig när chefen kom, det verkade helt enkelt bli en flex dag för alla andra bara.

Även om det är tråkigt att vara själv en hel dag så får man förbaskat mycket gjort. jag har skrivit och skrivit. Kände mig riktigt nöjd när jag cyklade ner till expen för en stund sedan. Nu sitter jag här och väntar på att kretsens AU ska ta slut så att själva kretsstyrelsen kan börja. Sen är det valavstämmning...sen får jag åka hem.

Jag finns på nätet

SvD sågar idag politikers närvaro på nätet. Visst några få undantag finns men de inte är många. Av mina moderata kollegor syns bara Henrik von Sydow och Kent Persson på svenskans ranking av topp tio.

Vi är många som bloggar, twittrar och finns på facebook men det är svårt att nu ut med sina budskap. I USA blev nätnärvaron en valvinnare och trenden sprider sig som en löpeld över världen och så även här hemma. Men kommer det verkligen spela roll i Sverige? Jag har en känsla av att närvaron på nätet mäts i antalet forum eller inlägg istället för innehållet just nu och då känns tiden som läggs framför datorn nästan meningslös.

Detta till trots, jag kommer fortsätta blogga och framtiden får utvisa om min blogg kommer finns med på någon lista i framtiden eller ej.

SvD

måndag 9 augusti 2010

Klurig kalender


Det är inte helt enkelt att få kalendern att gå ihop i dessa valtider. Ibland ser jag hål i min kalender som jag allt för snabbt fyller med aktiviteter utan att tänka på vila.

Som tur är så har snälla Stellan från Kungsör hjälpt mig att sortera och prioritera nu på eftermiddagen. Mina tidigare så röriga anteckningar, post it lappar och kladd i almanackan har nu börjats struktureras upp i något som är läsbart även för andra!

Åsa i radion


Idag har jag spelat in en "reklam" snutt på Rix FM. Du kommer under valrörelsen höra en hel del politisk reklam i radion både från Moderaterna och en andra.

Min slinga handlar inte helt otippat om globalisering och miljö. När den kommer gå har jag ingen aning om så det är bara att lyssna.

Moderater på väg

Så här ser Moderaterna i Västmanlands två sprillans nya kampanjbilar ut som ska rulla runt på de västmanlandska vägarna fram till valet.